Китайський шпигун отримав 10 років за “цікавість” до українських ракет

Китайський шпигун отримав 10 років за “цікавість” до українських ракет

Укрінформ
За матеріалами контррозвідки СБУ громадянина Китаю Шу Юаньцзє засудили за шпигунство. Наступні 10 років іноземець проведене за гратами в України.

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Слідство довело, що маючи ступінь доктора технічних наук, розвідувальну діяльність шпигун здійснював під прикриттям офіційного науково-технічного співробітництва між КНР та Україною. Контррозвідка встановила, що спеціальну освіту зловмисник здобув у Китайській військовій науковій академії, а також під час навчання у Фізико-хімічному інституті Академії наук РФ. Зловмисник також працював у воєнній промисловій корпорації, що спеціалізується на виробництві озброєння, а також в НДІ сучасної хімії міста Сіань. За свою успішну діяльність він удостоєний премії першого ступеня Міноборони КНР «За науково-технічний прогрес армії», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час відряджень до України шпигун намагався схилити до конфіденційного співробітництва групу вітчизняних науковців. За грошову винагороду іноземець планував заволодіти матеріалами таємних розробок у ракетно-космічній галузі, що є власністю держави.

Оперативники СБУ затримали іноземця «на гарячому» під час спроби отримання таємних розробок.

Читайте також: У Швейцарії засудили російського шпигуна - ЗМІ

Суд визнав іноземного громадянина винним у скоєнні злочину, передбаченого ч .1 ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Вирок набув законної сили.

Вітчизняні науково-виробничі установи не вперше стають об’єктами протиправних спрямувань іноземних спецслужб.

Так у липні 2011 року контррозвідка СБУ затримано 2-х співробітників Торгово-економічної місії Корейської Народно-Демократичної Республіки, які намагались отримати таємні розробки у сфері ракетобудування. За шпигунство їх засудили до 8 років позбавлення волі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-