Сьогодні - Міжнародний жіночий день

Сьогодні - Міжнародний жіночий день

Укрінформ
В Україні та світі 8 березня відзначається Міжнародний жіночий день.

Про це повідомляє Укрінформ.

У 1977 році Генеральна Асамблея ООН у своїй резолюції закликала всі держави проголосити відповідно до їхніх історичних і національних традицій будь-який день року Міжнародним днем прав жінок і миру, створювати сприятливі умови для викорінення дискримінації жінок і для їхнього повного й рівноправного залучення до соціального розвитку. Це рішення ухвалили після закінчення Міжнародного року жінки (1975) і Десятиріччя жінок ООН (1976–1985), які раніше були проголошені Генеральною Асамблеєю. Історія цього Дня бере початок ще з кінця ХІХ століття.

Хотів би того хто, чи не хотів, але його підвалини – політичні, а засновницями його були активні небайдужі жінки, котрі виборювали власні права і свободи в абсолютно чоловічому світі. Історично так сталося, що на початок новітнього часу, становище жінок було критичним - у переважній більшості країн світу жінки вважалися нижчими за чоловіків, неспроможними ухвалювати рішення, тим більш брати участь у політичному, державотворчому процесі. Що б ми не взяли: освіту, медицину, науку, політику – всюди панували чоловіки. Перші жінки-лікарки, освітянки, науковці, політики, бізневумен – всі вони були схожі на тих відчайдухів, котрі, набравшись надзвичайної мужності та волі, наважились вирватися за межі гендерної сегрегації.

Читайте також: У Раді презентували посібник для забезпечення ґендерної рівності

Вже майже півтора століття жінки відстоюють свої права, ведуть боротьбу за рівноправ’я з чоловіками. І навіть сьогодні це не втратило своєї актуальності. Як зазначають в ООН, Міжнародний жіночий день - це час поміркувати про досягнутий прогрес, закликати до змін і відзначити належним чином прояви мужності і рішучості з боку звичайних жінок, які грали виняткову роль в історії своїх країн і громад.

Тема Міжнародного жіночого дня 2020 року "Я - покоління рівноправ'я: реалізація прав жінок".

З нагоди 8 березня Президент Володимир Зеленський запевнив українських жінок у готовності допомагати їм у всьому, щоб вони могли втілити свої мрії і самореалізуватися. Глава держави написав у Facebook, що у часи його дитинства 8 Березня чоловіки дарували жінкам квіти й говорили про те, як своєю любов'ю, красою та турботою вони надихають «сильну стать» на подвиги.

"Але насправді жінки і самі здійснюють подвиги. Щодня. Вони боронять Батьківщину, навчають дітей, лікують і рятують життя, керують компаніями, роблять наукові відкриття і створюють мистецтво. Примудряються поєднувати роботу, сім'ю, друзів, відпочинок, спорт, саморозвиток, благодійність та ще й пам'ятають, де ми, чоловіки, поклали свої речі. Ми готові допомагати вам у всьому, щоб ви могли стати тими, ким бажає ваша душа. Адже ми вас любимо", - написав Президент.

Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба пропонує співвітчизникам вже сьогодні зробити крок у майбутнє, де людей не дискримінують за ознакою статі. Про це він написав у Facebook з нагоди 8 березня.

"8 березня - це не “День жінок”, а День прав жінок... Ще зовсім недавно не дозволяли голосувати жінкам. Лише тому, що вони жінки. Це було, за історичними мірками, ледь не вчора. У Франції право голосу жінкам дали у 1945 році, Бельгії - 1948 році, Греції - 1952 році, Швейцарії - 1971 році. Нині це здається абсурдом... Я переконаний, що точно такими абсурдними згодом будуть здаватися й інші прояви дискримінації, які, на жаль, досі розповсюджені у нашій країні та інших країнах світу", - зазначив дипломат.

Читайте також: Зеленська, Світоліна та alyona alyona: “НВ” назвав ТОП-100 успішних жінок

Він спрогнозував, що привітання “прекрасної половини людства” вимруть так само, як вимерла у свідомості людей сама можливість обмеження жінок у виборчих правах.

На переконання Кулеби, для наших дітей та онуків взагалі буде не зрозуміло, як жінок могли не допускати на керівні посади, чому вони мали боротися за представлення у парламенті чи чому жінкам платили на 21,9% меншу зарплату, ніж чоловікам, пославшись у цьому контексті на дані Держстату за березень 2020 року.

"Давайте уже сьогодні будемо у майбутньому, де людей не дискримінують за ознакою статі. Якщо хочете зробити власний крок у це майбутнє, ми з Zhenya Kuleba радимо вам подивитися хороший фільм. Наприклад: Суфражистка” (Сара Геврон, 2015), “За ознакою статі” (Мімі Ледер, 2018), “Орландо” (Саллі Поттер, 1992). Ну, а для того, щоб подарувати близькій людині тюльпан чи торт у вашому розпорядженні будуть всі інші 299 днів до кінця цього року", - резюмував міністр закордонних справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-