Регіональні радіостанції перевиконують мовні квоти — Костинський

Регіональні радіостанції перевиконують мовні квоти — Костинський

Укрінформ
Середній показник частки пісень українською мовою в ефірі регіональних і місцевих FM-радіостанцій становить 52%.

Про це повідомив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинський 12 лютого під час пресконференції в Укрінформі.

“Що стосується обсягу пісень українською мовою на місцевих і регіональних радіостанціях, найголовніше - в їх ефірі кожна друга пісня звучить саме українською. Результат, який ми зафіксували, становить 52%. Тобто наші мовники незалежно від регіону забезпечують перевиконання цих норм”, - пояснив він.

За словами Костинського, порівняно з попереднім періодом частка україномовних пісень зросла на п'ять відсоткових пунктів, а перевиконання визначеної законом квоти сягає 17 відсоткових пунктів.

Читайте також: Мовні квоти: Нацрада оштрафувала радіостанції на майже 1,8 мільйона

Так, згідно з даними регулятора, у десяти областях України середній показник обсягу україномовних пісень становить 50% і вище. Найбільше ж пісень державною мовою транслюються на радіостанціях Рівненської області – 83%, Сумської– 79%, Тернопільської – 75%, Івано-Франківської – 69%, Волинської – 67%, Львівської – 60%, Харківської – 55%, Черкаської – 52%, Херсонської – 51%, Донецької області – 50%.

"Дуже приємно, що Донецька область увійшла в цю десятку. Є багато міфів і штампів щодо сходу та півдня України, а наші дослідження нівелюють ці штампи. Причому це ж не є загальнодержавна радіостанція, а такою є редакційна політика маленького місцевого мовника, яка говорить про те, що на сьогодні місцеві мовники в Донецькій області дають у середньому кожну другу пісню українською мовою", - підкреслив Костинський.

Водночас найбільша динаміка зростання обсягу україномовних пісень спостерігалась у восьми областях України: Харківська – на 16 відсоткових пунктів, Сумська – на 15 в.п., Херсонська – на 12 в.п., Полтавська – на 10 в. п., Вінницька і Черкаська – на 9 в. п., Луганська і Волинська області – на 8 відсоткових пунктів.

Щодо обсягу ведення передач українською мовою на регіональних і місцевих радіостанціях, то, за словами Костинського, в 2019 році цей показник становив 93%.

“В 11-ти областях України середній показник обсягу ведення передач державною мовою становить 95% і вище. Це Волинська, Рівненська області – 100%, Чернівецька – 99%, Чернігівська, Черкаська, Львівська – 98%, Сумська, Івано-Франківська, Хмельницька – 97%, Харківська – 96%, Закарпатська область – 95%. Найбільше зростання частки обсягу ведення передач українською мовою зафіксовано у Сумській, Харківській, Житомирській і Луганській областях – на чотири відсоткові пункти”, - уточнив посадовець.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні 8 листопада 2016 року набув чинності Закон "Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)".

Згідно з документом, квота на пісні українською мовою в радіоефірі щодоби та в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводилась поступово: протягом першого року їх мало бути щонайменше 25%, другого – 30%, третього – 35%. Ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону мало становити 50%, другого – 55%, третього – 60%.

Санкцією за порушення вимог закону є стягнення штрафу у розмірі 5% від загальної суми ліцензійного збору. Його мовники зобов’язані сплатити до Державного бюджету упродовж 30 днів після ухвалення Нацрадою відповідного рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-