Кліматолог прогнозує Україні дедалі більше погодного “екстриму”

Кліматолог прогнозує Україні дедалі більше погодного “екстриму”

Укрінформ
В Україні ставатиме дедалі спекотніше, при цьому кількість екстремальних погодних явищ лише збільшиться.

Про це повідомила вчена-кліматолог, наукова співробітниця Українського гідрометеорологічного інституту Світлана Краковська в інтерв’ю «Текстам» у відповідь на запитання, яка погода на нас очікує у 2020 році.

Зокрема, Краковська сказала: «…Звичайно, у нас буде ставати дедалі спекотніше. Осінь має всі шанси подовжитися аж до Нового року, а, можливо, й далі. Водночас, березень у нас може бути холоднішим за норму. Як не крути, але зимою у нас короткий день, ми охолоджуємося. Оцей максимум охолодження тепер переважно припадає на березень».

При цьому вчена зазначила, що «наші методи прогнозування побудовані на статистичних методах минулого. Тоді система знаходилася в сталому стані, і ми могли прогнозувати з більшою ймовірністю. Наразі ми маємо систему, яка змінюється дуже швидко. Буквально кожний рік ми маємо щось нове».

На уточнююче запитання журналіста «Що все-таки нас може очікувати надалі?» Краковська відповіла: «Один варіант, якщо ми нічого не змінюємо. Тоді на середину цього століття на півночі України ми маємо підвищення температури на 3 градуси. На кінець століття ми матимемо підвищення температури на 5-6 градусів. Але боюся, що відчути на собі подібні температурні аномалії зможе не так вже багато людей. Тому що, коли ми кажемо, що температура зросте в середньому, то мова йде за який середній показник впродовж всього року. В той час як в реальності ми матимемо справу зі значними температурними коливаннями, коли в окремі літні дні у нас буде перевищення температури на 10 і більше градусів. Такі температурні аномалії витримає точно не кожен...».

Читайте також: Зима в Україні за сто років скоротиться на місяць - експерт

За словами Краковської, в Україні «понад 40 градусів вже було. Вже зафіксований рекорд по Україні - 42 градуси в Луганській області. На середину сторіччя ми будемо мати більше 40 градусів по всій території України. При цьому у нас буде менше опадів у південній Україні, що вестиме до опустелювання…».

Як зазначила вчена-кліматолог, наукова співробітниця Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух, «уже зараз в Україні спостерігається одразу кілька видів посух. У нас спостерігається атмосферна посуха, ґрунтова посуха, гідрологічна посуха, коли пересихають водойми. І от зараз вже говорять про геологічну посуху, коли вологи не вистачає у верхніх горизонтах ґрунтів. Тобто пропадає вода в колодязях».

За словами Краковської: «На півдні ми матимемо проблеми з підвищенням рівня моря. Враховуючи, що на березі моря знаходиться значна кількість промислових підприємств, це може призвести до попадання шкідливих речовин у навколишнє середовище».

За її даними, «буде також погіршуватися якість повітря. Ми вже мали проблеми з задимленістю та викидами у містах. У нас зростатиме так звана антициклональна погода з великою кількістю безвітряних днів. Відповідно у повітрі накопичуватиметься велика кількість забруднюючих та шкідливих речовин.

Погіршиться також якість води. Буде продовжувати зменшуватися водність річок. У північній частині країни збільшиться інтенсивність опадів. Водночас буде відбуватися зміна рослинності. Відбуватиметься також зростання кількості лісових пожеж. Загалом, кількість екстремальних погодних явищ лише зросте».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-