Верховний суд не бачить злочину в неподанні е-декларації віруючою

Верховний суд не бачить злочину в неподанні е-декларації віруючою

Укрінформ
Верховний суд підтримав рішення про закриття за відсутності складу злочину справи про неподання декларації в електронній формі із релігійних причин.

Про це повідомляє "Судовий репортер" з посиланням на постанову від 28 січня.

Колишню інспектора Монастирищенського відділення Уманської податкової інспекції в Черкаській області судили за неподання електронної декларації. Жінка не змогла подати таку декларацію, бо через релігійні переконання відмовилась від отримання електронного цифрового підпису. Як парафіянка Храму Різдва Пресвятої Богородиці вона вважає, що ідентифікація за символами і цифрами (ЕЦП) є приниженням її гідності та честі, а також порушенням права на свободу совісті як віруючої людини, а електронну обробку персональних даних без її згоди – порушенням принципу поваги до приватного життя. Замість електронної декларації чиновниця подала паперову.

У 2017 в першій інстанції жінку засуджено до 1 року позбавлення волі умовно. У січні 2019 апеляційний суд вирок скасував і справу закрив за відсутністю в діях складу злочину. Суд виходив з того, що в діях обвинуваченої був відсутній прямий умисел на неподання декларації.

Читайте також: Уряд планує запустити єдину платформу документообігу для всіх міністерств — Дубілет

Суд зазначав, що примусове виконання особою обов’язку подачі в електронному вигляді декларації з беззаперечним дотриманням положень закону за відсутності врегульованого питання на законодавчому рівні щодо альтернативи права вибору подачі такої декларації віруючою людиною, не відповідатиме легітимній меті та буде порушенням Конституції України та Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

У жовтні 2019 Вищий антикорупційний суд виніс перший вирок, покаравши колишню суддю штрафом за неподання електронної декларації. Обвинувачена подавала паперову декларацію, відмовляючись від електронного цифрового підпису зі світоглядних переконань. Вирок не оскаржувався.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-