Чумак про обшуки на “1+1”: Йдеться про розслідування злочину, а не про свободу слова

Чумак про обшуки на “1+1”: Йдеться про розслідування злочину, а не про свободу слова

Укрінформ
Заступник генерального прокурора Віктор Чумак вважає, що не можна забороняти правоохоронним органам виконувати функції лише через те, що слідчі дії відбуваються у ЗМІ, оскільки мова йде про розслідування можливого злочину.

Так він прокоментував в інтерв'ю "Радіо Свобода" обшуки, що були проведені в будівлі телеканалу 1+1 і пов'язані з прослуховуванням Прем'єр-міністра України Олексія Гончарука.

"Я завжди був поборником свободи слова. Ви, напевне, про це знаєте. Я виступав за вільне розповсюдження інформації, будучи політиком. І я зараз абсолютно на тих самих позиціях. Але давайте не будемо плутати свободу слова з можливим злочином і розслідування цього злочину... Не можна забороняти правоохоронним органам виконувати свою функціональну діяльність лише через те, що це є ЗМІ загальнонаціонального масштабу", - підкреслив Чумак.

За його словами, обшуки на 1+1 не були пов’язані з розповсюдженням певної інформації, яка суспільно важлива, а пов'язані з тим, що в офісі Прем’єр-міністра "стоять пристрої, які несанкціоновано знімають інформацію". "Повинна реагувати на це правоохоронна система? Абсолютно! Якщо у правоохоронців є підстави провести обшуки в місці, де, вони вважають, може знаходитися інформація, пов’язана з цим злочином, вони повинні це зробити? Повинні", - зазначив заступник генпрокурора.

Читайте також: Обшуки на "1+1": комітет Ради хоче звернутись до голови СБУ

Як повідомляв Укрінформ, СБУ ввечері 5 лютого провело обшуки в будівлі телеканалу "1+1".

У СБУ наголосили, що обшуки не пов’язані з діяльністю телеканалу "1+1", а здійснюються щодо конкретних осіб, за місцями можливого створення та зберігання ними аудіофайлів, отриманих у незаконний спосіб. Також слідчі дії проводились і в інших осіб, які перевіряються на причетність до незаконного використання спеціальних технічних засобів.

Обшуки проводились у справі незаконного прослуховування і запису розмов прем’єр-міністра Олексія Гончарука.

15 січня на YouTube-каналі "Як обдурити президента" був опублікований аудіозапис, нібито, розмови Гончарука із заступником голови Національного банку України Катериною Рожковою і міністром фінансів Оксаною Маркаровою про курс долара і економічні питання перед зустріччю з президентом Володимиром Зеленським.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-