Як розмовляти зі звільненими з полону: МКМС опублікувало рекомендації для преси

Як розмовляти зі звільненими з полону: МКМС опублікувало рекомендації для преси

Укрінформ
Працюючи зі звільненими з полону, журналістам важливо пам'ятати не тільки про оперативність та емоції, але і про людяність і делікатність.

Міністерство культури, молоді та спорту оприлюднило на своєму сайті підготовлені волонтерами рекомендації для ЗМІ щодо психологічних аспектів роботи зі звільненими з полону.

Зокрема, журналістам рекомендують пам'ятати не тільки про оперативність та емоції (за що цінуються матеріали преси, особливо, коли справа стосується такої складної суспільно важливої теми, як звільнення з полону наших громадян), але і про людяність і делікатність.

“Третя та четверта Женевські конвенції говорять, що військовополонені та цивільні особи з окупованих, конфліктних територій потребують захисту також і від цікавості натовпу. Це не просто документ, а напрацювання через досвід конфліктів та війн”, - нагадують автори рекомендацій.

Тому “важливо розуміти, що до людини, яка побувала в ізоляції, враховуючи специфіку місця перебування, швидше за все застосовувалися не тільки дії що обмежують його свободу, а, виходячи з попереднього досвіду звільнених з полону, можливо мало місце насильство, тортури, і інші дії, які принижують людську гідність”.

Отже журналістам рекомендують:

  1. Формулювати свої питання максимально коректно, з огляду на ситуацію і можливі наслідки, такі як флешбеки, ретравматизації тощо.

  2. Пам’ятати, що перед вами знаходиться сильна та мужня людина, яка впоралась із складною життєвою ситуацією, зберігши своє життя, і це гідне поваги. Ось з позиції поваги до людини і до його життєвого досвіду і варто вести розмову і ставити питання.

  3. Пам’ятати про важливість поступової інтеграції в соціум. Людина ще перебуває під впливом пережитого стресу, хоч вона і потребує уваги, але на даному етапі корисніше для її психіки і нервової системи буде можливість поступової, при спеціальному супроводі фахівців, інтеграції в соціум.

  4. Не ставити багато особистих питань. Говорити про себе - непросте випробування для людини. За той час, поки людина перебувала в ізоляції, багато могло статися і в її особистому житті, і сама людина отримала досвід, який впливає на її сприйняття навколишнього світу.

  5. Не варто героїзувати людей. Те, що відбувалося з ними в ізоляції, можливо, не застосовується зараз людиною до визначення “герой” і може викликати негативні реакції, підкреслюють автори рекомендацій.

  6. Не ставити питання про “ціну обміну” і їхнє ставлення до політичних подій в країні. Звільнені з полону не мали можливості впливати на ці процеси, тож не треба покладати на них відповідальність, чи змушувати виправдовуватись.

  7. Пам'ятати про право людини не відповідати на запитання з якоїсь причини, або просто через небажання.

Натомість пресі рекомендують фокусуватися на питаннях, які мають життєстверджуючі установки. “Наприклад, можна запитати про те, що допомагало впоратися і вижити в складних ситуаціях, як запам'ятався найперший момент, коли людина відчула себе в безпеці, які поради щодо подолання екстремального стресу вона може дати зі свого особистого досвіду іншим. Всі ці поради можуть бути дуже цінними і корисними, і викликають позитивне підкріплення, формуючи переконання, що все пережите звільненим з полону, корисне і має сенс і для інших людей”.

Читайте також: Україна передає РФ злочинців в обмін на героїв — представник Президента в КСУ

У підготовці порад для журналістів брала участь практикуючий психолог Тетяна Донцова, яка у складі команди Благодійного фонду “Восток-SOS” з початку збройного конфлікту працює з родинами зниклих безвісти та політв’язнів, а також з тими, хто пройшов через полон.

Як повідомляв Укрінформ, 29 грудня на КПВВ "Майорське" на Донеччині триває процес обміну утримуваних осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-