Посольство з'ясовує, чи затримували українців у Гонконгу

Посольство з'ясовує, чи затримували українців у Гонконгу

Укрінформ
Посольство України звернулося до компетентних органів Китаю з проханням повідомити про наявність затриманих українських громадян у Гонконгу.

Про це Укрінформу повідомив начальник управління консульського забезпечення Міністерства закордонних справ Василь Кирилич.

"Посольство звернулося до уповноважених органів з проханням повідомити про наявність затриманих або заарештованих громадян України. У разі підтвердження факту затримання консул забезпечить захист прав затриманих відповідно до норм міжнародного права", – зазначив Кирилич.

Крім того, в МЗС підготували рекомендації у зв'язку з протестними акціями в спеціальному адміністративному районі Сянган (Гонконг). Так, українцям рекомендується "неухильно дотримуватися правил перебування іноземців в такому спеціальному адміністративному районі, обмежити пересування територією Гонконгу, уникати місць масового скупчення людей, не брати участі у зборах, демонстраціях, а також відстежувати повідомлення українських та міжнародних ЗМІ, місцевих органів влади про розвиток ситуації".

Українцям також рекомендується заздалегідь планувати поїздку в аеропорт і перевіряти статус рейсів на сайті Міжнародного аеропорту Гонконгу.

"При плануванні подорожі до Гонконгу необхідно врахувати, що останнім часом прикордонною службою цього міста здійснюється посилена перевірка документів іноземців, які прибувають в регіон (детальне опитування щодо встановлення мети запланованого в'їзду іноземців та огляд їхніх особистих речей)", – додали в МЗС.

За даними міністерства, основною причиною відмови громадянам України у в'їзді в Гонконг є недостатньо чітке і переконливе обґрунтування мети відвідування ними міста.

Раніше в соцмережах з'явилася інформація про затримання українців в Гонконзі, де вже кілька місяців тривають протести. Так, українські громадяни, перебуваючи в аеропорту Гонконгу, повідомляли, що українців після прильоту не випускали з аеропорту, затримували, вели на допит, а потім готували до депортації.

Як повідомляв Укрінформ, масові акції протесту у Гонконгу тривають з червня. На початку вересня голова місцевої адміністрації Керрі Лам погодилася виконати одну з вимог демонстрантів та відкликала законопроєкт про екстрадицію, що дозволяє видавати правопорушників материковому Китаю. Однак багато прибічників опозиції заявили про намір продовжувати боротьбу за свободу від комуністичної диктатури Китаю.

Читайте також: У Гонконгу перед протестами провели рейди: затримали 11 активістів

18 листопада поліція Гонконгу штурмувала місцевий університет, застосувавши сльозогінний газ та водяні гармати.

Наприкінці листопада президент США Дональд Трамп підписав два закони, ухвалені майже одностайним голосуванням у Конгресі, які підтримують демократичні протести в Гонконгу та чинять додатковий тиск на офіційний Пекін.

У неділю, 8 грудня, на вулиці Гонконгу вийшли сотні тисяч людей на демонстрацію на підтримку протестного руху, який діє в місті сьомий місяць.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-