Інститут нацпам’яті випустив календар “Українські жінки ХХ століття”

Інститут нацпам’яті випустив календар “Українські жінки ХХ століття”

Фото
Укрінформ
Український інститут національної пам’яті випустив настінний календар “Українські жінки ХХ століття”, присвячений видатним, але маловідомим українкам, чиї ювілеї відзначатимуться у 2020 році.

Про це повідомляється на сайті УІНП.

Як зазначає ініціаторка проєкту головний спеціаліст Управління популяризаційно-просвітницької роботи УІНП Наталія Слобожаніна, представлені постаті маловідомих жінок, які працювали в різних напрямках суспільного та державного життя. Кожна з них у різний спосіб вплинула на становлення та розвиток української держави, її культуру, освіту й науку наприкінці ХІХ – ХХ ст. ст.

“Вони були носіями українства, своїми діями відстоювали українську національну ідею та прагнули створення української держави, або зробили внесок у розвиток української науки, культури, освіти чи мали інші визначні досягнення. Настінний календар має стати одним із візуальних елементів у подоланні “невидимості” жінок та їхнього внеску в історичний процес”, – підкреслює вона.

Читайте також: Інститут нацпам’яті зняв проникливий ролик до 100-річчя Першого зимового походу та Дня ЗСУ

Зокрема, йдеться про одну із засновниць Української Гельсінської групи; першу жінку в Австро-Угорщині, яка отримала диплом лікаря; зв’язкову ОУН, що понад дев’ять років пробула в підпіллі; заступницю командира авіаполку спеціального призначення; засновницю жіночих відділів “Карпатської Січ”; вчену-дослідницю геофізики та астрономії, на честь якої названий один із кратерів Венери та ін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-