Сьогодні - Міжнародний день волонтерів

Сьогодні - Міжнародний день волонтерів

Укрінформ
В Україні та світі 5 грудня відзначають Міжнародний день волонтерів.

Про це повідомляє Укрінформ.

Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (саме такою є повна назва цього Дня), проголошений рішенням 40-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН 17 грудня 1985 року на знак визнання важливої ролі добровольчих та інших організацій у соціальному й економічному розвитку суспільства.

Із професійним святом волонтерів привітали Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак та командувач операції Об'єднаних сил Володимир Кравченко, повідомляє пресслужба Генштабу.

"Український волонтерський рух – це взірець громадянської позиції та самоорганізації суспільства, приклад самовідданої праці кожного, хто з перших днів російської агресії пліч-о-пліч із ЗСУ виступив на захист незалежності й територіальної цілісності держави. Збройні сили України памʼятають та глибоко цінують вашу жертовність і титанічну працю, спрямовану на відновлення бойового потенціалу військових частин та підрозділів Українського війська, підтримку особового складу та піклування про поранених військовослужбовців", - йдеться у вітанні головнокомандувача ЗСУ.

Читайте також: Статус УБД зможуть отримати понад три тисячі добровольців

У свою чергу командувач операції Об’єднаних сил генерал-лейтенант Кравченко зауважив, що "бути волонтером — важлива і відповідальна місія. Саме Ваша активна громадянська позиція, небайдужість та невтомна праця додає віри у те, що у нашого народу є майбутнє. У найнебезпечніші часи ви, разом з військовими, врятували Україну від повномасштабного вторгнення російських військ. І сьогодні продовжуєте надавати допомогу бійцям на передовій, пораненим воїнам, важкохворим, знедоленим та біженцям з тимчасово окупованих територій".

Волонтер – у перекладі з англійської означає добровільний помічник. Це люди, які цілком безоплатно працюють будь-де, де потрібна їхня допомога: у дитячих будинках, притулках, школах-інтернатах і будинках для людей поважного віку. Вони доглядають хворих і допомагають старшим людям поратися по господарству.

Офіційно вважається, що волонтерський рух бере початок у 20-х роках XX століття. Після Першої світової війни, у 1920 році у Франції, під Страсбургом, був здійснений перший волонтерський проєкт за участю німецької та французької молоді, у рамках якого волонтери відновлювали зруйновані війною ферми в районі місць найбільш запеклих боїв між німецькими й французькими військами. Потім цю естафету підхопила Індія й рух поширився світом.

Читайте також: В Україні зняли фільм про художника-волонтера, що збирає історії про доброту на війні

Українцям здавна були притаманні традиції взаємодопомоги, але роком народження українського волонтерства по праву можна вважати 2014 – саме Революція Гідності, а потім і війна на сході країни дали поштовх розвитку волонтерства, яке з поодиноких спорадичних випадків виросло в потужний громадянський рух. Саме волонтери добровольцями йшли на фронт, волонтери збирали по світу гроші й везли на передову все, що могли, починаючи зі шкарпеток і закінчуючи тепловізорами, приймали біженців, здавали кров пораненим, знаходили потрібні ліки, плели маскувальні сітки й готували борщові набори. Саме завдяки українським волонтерам – їхній шляхетній жертовності, активній громадянській позиції та фанатичній відданості справі – Україна вистояла й зберегла незалежність.

Цьогорічна тема Міжнародного дня волонтерів – «Волонтери та інклюзивне майбутнє».

Фото: www.prostir.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-