У Кабміні відкрили виставку, присвячену протидії гендерному насильству

У Кабміні відкрили виставку, присвячену протидії гендерному насильству

Фото
Укрінформ
Виставка, присвячена глобальній акції «16 днів проти гендерного насильства», відкрилася у будинку уряду.

Дружина Президента України Олена Зеленська ознайомилася з усіма стендами — розповідями про долі людей, які зіштовхнулися із цим явищем та зайшли у собі сили подолати їх, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ця виставка присвячена надзвичайно актуальній для нашого суспільства проблемі. Над її вирішенням працюють громадські організації, уряд і міжнародні партнери, але поки що вони далеко від вирішення. Та ми продовжуємо докладати системних зусиль для боротьби з цим явищем”, - сказав віцепрем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

У Кабміні відкрили виставку, присвячену протидії гендерному насильству / Фото: Геннадій Мінченко, Укрінформ

Він подякував Олені Зеленській за її небайдужість до теми, а також закликав усіх співвітчизників, які постраждали від гендерного насильства, не замовчувати це, не боятися інформувати правоохоронні органи, звертатися на відповідні “гарячі лінії”. “Лише так ми зможемо вивести цю проблему із тіні, говорити про неї уголос та вирішувати її”, - сказав віцепрем’єр.

Як поінформували у пресслужбі глави держави, Олена Зеленська наголосила на тому, що важливим є подальше збільшення кількості притулків для постраждалих від насильства, яких за стандартами має бути одне місце на 10 тисяч міського населення, а також мобільних груп поліції «Поліна», яких сьогодні критично не вистачає.

Пріоритетним перша леді вважає й створення найближчим часом кол-центру національного рівня, де постраждалим надаватиметься вся потрібна інформація.

«Такий сервіс – базово необхідний, адже він не просто дасть можливість дізнатися про свої права та їхній захист, а й отримати кваліфіковану допомогу швидко та вчасно», – переконана Зеленська.

«Насильство щодо жінок є одним із найпоширеніших порушень прав людини у світі. На жаль, Україна не є винятком: за статистикою, від психологічного чи фізичного насилля страждає кожна п’ята українка. Розбудова сервісів для постраждалих та боротьба з насильством в Україні ще триває, але ці історії – перші успіхи, якими варто ділитися. Насамперед для того, щоб українки знали, що ці сервіси існують і допомога є», – сказала дружина Президента.

Керівник Представництво Фонду Народонаселення ООН в Україні Хайме Надаль наголосив на тому, що у світі гендерне насильство є найпоширенішим злочином проти жінок, але є водночас наймеш переслідуваним. “Навіть в Україні за перші 9 місяців 2019 року поліція зареєструвала понад 100 тисяч випадків домашнього насильства, які призвели до близько 2 тисячі кримінальних справ. Але є й хороша новина у цій статистиці. Зокрема, цьогоріч із цих 2 тисяч кримінальних переслідувань 77% були завершені. Тобто, покарання було призначене. А якщо порівняти це, наприклад, із 2017 роком, коли лише 29% кримінальних переслідувань були завершені, то бачимо різницю”, - сказав він.

Читайте також: Сьогодні - Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок

Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко закликала не толерувати насильство. “Ми можемо про нього знати, але не можна ставитися до нього, як до звичайної речі. Цього не можна робити. Інакше ті сотні тисячі постраждалих, які звертаються до фахівців, перестануть вірити у право та перестануть говорити про це. Тоді коло насильства ніколи не буде розірване”, - наголосила урядова уповноважена.

Почесний посол Фонду ООН у галузі народонаселення Марія Єфросиніна також констатувала існування певного зрушення у питанні боротьби із цим ганебним явищем, водночас зазначила, що працювати владі та громадськості доведеться ще багато. “Тут ми бачимо 10 історій про реальних людей, але ще сотні тисяч історій - це сигнал про те, що нам доведеться ще багато чого зробити. Мільйон жінок у рік страждає від насильства — це наша проблема і ми повинні її розв'язувати. Стіна вже “пробита” і зупинятися ми не маємо права”, - сказала вона.

Читайте також: У Києві сьогодні стартують "16 днів проти гендерного насильства"

Виставка створена за підтримки Фонду ООН в галузі народонаселення.

До 10 грудня усі відвідувачі будівлі уряду матимуть можливість ознайомитися із нею.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-