Українські вчені вперше за 20 років отримають криголам для дослідження Антарктиди

Українські вчені вперше за 20 років отримають криголам для дослідження Антарктиди

Інфографіка
Укрінформ
Уряд виділив кошти для закупівлі наукового океанського судна льодового класу.

Таке рішення прийнято на засіданні у середу, повідомляє пресслужба Міносвіти і науки.

«Придбання Україною судна такого класу дозволить нам бути більш самостійними в дослідженні Світового океану, яке на рівних із дослідженнями космосу є наразі одним із пріоритетів світової науки. Це нові можливості для наших науковців вже з наступного року. А ще це можливість будувати більш сміливі стратегічні плани досліджень в Антарктиді та Арктиці. Зараз якраз завершується підготовка програми полярних досліджень України на 2021-2030 роки, де ми вже врахуємо наявність власного судна», – зазначила міністр освіти і науки Ганна Новосад.

На придбання судна уряд виділив до 252 млн гривень. Очікується, що угоду про придбання судна буде укладено до кінця 2019 року, а 2020-го відбудеться його перший вихід в океан під українським прапором.

Очільник Національного антарктичного наукового центру МОН Євген Дикий пояснив, що з кінця ХХ століття Україна не має суден необхідного класу, які дозволили б вести дослідження у Світовому океані та надавати підтримку антарктичним дослідженням на станції «Академік Вернадський».

Читайте також: Українська антарктична експедиція 2020: більше науковців, менше "туристів"

«Для обслуговування нашої станції ми щороку фрахтуємо іноземні судна, а морські дослідження тривалий час взагалі не вели, лише минулого року почали дещо робити з борту риболовних суден, які, звісно ж, не є повноцінними “плавучими лабораторіями”. Купівля власного судна і відновлення наукових рейсів надзвичайно посилюють наші наукові можливості. Також ми зможемо утворювати логістичні консорціуми з країнами, які мають свої полярні станції, але не мають власного флоту», – зауважив він.

За словами Дикого, відновлення рейсів також є актуальним з погляду політики та економіки. Адже Україна має міжнародні зобов’язання щодо вивчення Південного океану і веде там успішний риболовний промисел.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-