Українці в Італії навідали матір засудженого нацгвардійця Марківа

Українці в Італії навідали матір засудженого нацгвардійця Марківа

Фото
Укрінформ
З нагоди Дня захисника України, який відзначають 14 жовтня, активісти української громади в Італії підтримали родину засудженого нацгвардійця Віталія Марківа.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Близько п’ятдесяти осіб зібралися у місті Толентіно (центральна область Марке), де дев’ять років жив і вчився військовослужбовець Національної гвардії України Віталій Марків. У липні суд присяжних Павії засудив солдата до 24 років в’язниці, визнавши його «активним співучасником умисного убивства» італійського фотографа Адреа Роккеллі 5 років тому під час воєнних дій на Донбасі", - йдеться в повідомленні.

Серед українців, що приїхали до матері Марківа Оксани Максимчук, були люди з різних міст Італії. Ці активісти регулярно їздили на судові засідання до Павії, де протягом року тривав суд над нацгвардійцем Марківим.

«Ми приїхали підтримати родину Марківа і привітати їхнього сина з Днем захисника України, також подякувати їм за сина, який у в’язниці продовжує свою боротьбу за особисту честь та за гідність України», – сказала організаторка заходу Марина Буть.

Читайте також: Суд Італії пояснив вирок нацгвардійцю Марківу

Активісти переконані у невинуватості бійця і називають вирок суду несправедливим і вкрай упередженим.

Як повідомлялося, на цьому тижні суд присяжних Павії , Італія, поширив мотиваційну частин вироку українському нацгвардійцю Віталію Марківу. У документі сказано, що суд вирішив засудити Марківа «за фізичне сприяння та активну участь в убивстві італійського фоторепортера і його російського перекладача».

Засудивши солдата на 24 роки, присяжні не застосували щодо нього пом’якшувальних обставин, про що просив прокурор, вимагаючи на суді 17 років ув’язнення. Як сказано у вироку, присяжні збільшили міру покарання на додаткових 7 років через те, що солдат не визнав своєї вини і відповідальності побратимів і України за «злочин на війні».

Адвокати українського військового тепер готуватимуть матеріал для оскарження рішення суду Павії в апеляційному суді Мілана. Відповідно до юридичної процедури, від дня публікації мотивації вони мають 45 днів для подачі апеляції.

Президент Володимир Зеленський доручив МЗС та ГПУ "повернути в Україну засудженого в Італії Віталія Марківа". Згодом у телефонній розмові з італійським прем’єром Джузеппе Конте глава Української держави "висловив стурбованість невиправдано жорстоким рішенням суду".

На День захисника України, 14 жовтня, у Києві відбудеться марш, присвячений Марківу. На марш зберуться його побратими, активісти, волонтери.

фото: RFE/RL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-