Вселенський патріархат рік тому прийняв рішення, що дали

Вселенський патріархат рік тому прийняв рішення, що дали "зелене світло" створенню ПЦУ

Укрінформ
Митрополит Київський і всієї України Епіфаній подякував Вселенському патріарху Варфоломію та всій Константинопольській церкві за рішення пов'язані з утворенням Православної церкви України, ухвалені рік тому.
Про це він повідомив в Facebook.

"Рік тому Святий і Священний Синод Вселенського патріархату ухвалив рішення, які відкрили шлях до вилікування церковних розділень в Україні та до постання нашої єдиної Помісної Православної Церкви. Було остаточно стверджено істину, не раз вже повторену перед цим у різних документах і заявах: Україна не є і ніколи не була канонічною територією Московського Патріархату", - написав Епіфаній.

Він зазначив, що тоді були розв‘язані канонічні перешкоди до рівноправного єднання православних в Україні. Тоді, за його словами, завдяки задоволенню апеляцій було визнано не дійсними всі заборони, відлучення та анафеми, проголошені російською церквою не через порушення православного віровчення, але з московського бажання утримати за собою незаконно захоплену владу.

"Ці рішення зробили можливим скликати і успішно провести у грудні 2018 р. Об‘єднавчий Собор, утворивши з трьох гілок до того тривалий час поділеного українського православ’я – єдину Помісну Українську Православну Церкву. Яка на початку цього року отримала Томос про автокефалію, чим навічно було утверджено її автокефальний статус і церковну незалежність, єдність з родиною Вселенського Православ’я та рівноправність з Помісними Церквами-Сестрами", - зазначив митрополит Епіфаній.

Предстоятель Церкви додав, що наразі ПЦУ розвивається і утверджується, маючи підтримку більшості православних в Україні та допомогу від Вселенського патріархату.

"Тому саме сьогодні ми повторюємо слова вдячності Його Всесвятості Вселенському патріарху Варфоломію та всій Матері-Церкві Константинопольській за рішучі та мужні канонічні рішення, ухвалені рік тому", - наголосив Епіфаній.

Читайте також: Кількість парафій ПЦУ досягла 7 тисяч

Як повідомляв Укрінформ, Вселенський патріарх Варфоломій 5 січня підписав Томос про автокефалію Православної церкви України.

6 січня в Патріаршому храмі Святого Георгія на Фанарі відбулося вручення Томосу та божественна літургія, яку спільно відправили Вселенський патріарх Варфоломій і предстоятель Православної церкви України, митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Згодом Томос підписали всі члени Синоду Вселенського патріархату.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-