Кокаїн та амфетамін: ЮНІСЕФ дізналася, чим “бавляться” українські підлітки

Кокаїн та амфетамін: ЮНІСЕФ дізналася, чим “бавляться” українські підлітки

Звіт
Укрінформ
Близько 50% українських підлітків мають досвід куріння, 86% вживали алкоголь та 18% - наркотики.

Про це на презентації звіту ЮНІСЕФ щодо куріння, вживання наркотичних речовин серед підлітків розповіла голова правління Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка Ольга Балакірєва.

“Один з чинників вживання психоактивних речовин, - це доступність для підлітків. Показники в Україні дуже високі, зокрема, щодо доступності алкогольних напоїв. Навіть міцні алкогольні напої, вартість яких зростає кілька разів на рік, і які мають контролюватися під час продажу, також досить доступні. Майже третина (28,6%) говорить про те, що їм легко або дуже легко дістати такі напої. Попри потужні кампанії проти куріння, і досить потужні їх результати, рівень доступності сигарет для підлітків залишається досить високим: практично кожен другий (43,8%) не має з цим жодних проблем”, - сказала Балакірєва.

Так, згідно з даними дослідження 64,3% опитаних заявили, що їм легко або дуже легко дістати вино, пиво, шампанське. 60,7% опитаних підлітків висловилися таким чином щодо слабоалкогольних напоїв.

Серед причини, з яких підлітки вживали алкоголь, 36% хлопців та 42% дівчат назвали “покращення настрою”. 23% хлопців і 30% дівчат за допомогою алкоголю намагаються впоратися з внутрішніми проблемами. 17% опитаних відповіли, що вживають алкоголь задля “отримання кайфу”, а 12,5% - для схвалення іншими.

Водночас 82% хлопців опитаних та 88% дівчат заявили про досвід вживання алкоголю протягом життя, 74% - що вживали алкоголь протягом останнього року, а 46% - що пили алкогольні напої протягом 30 останніх днів.

Також згідно з дослідженням, 12,3% підлітків мають доступ до маріхуани, 7,1% - до транквілізаторів. Як зауважила Балакірєва, особливо транквілізатори доступні для дівчат. 5,8% та 5,7% опитаних підлітків заявили, що їм легко дістати амфетамін та крек, 5,2% - екстазі, 4,9% - метамфетамін, 4,3% - кокаїн та 4,2% - метадон.

Також за словами Балакірєвої, в дослідженні запитували не тільки про сигарети, а й про електронні сигарети, і результати свідчать про досить швидке поширення їх серед підлітків.

”Попри те, що цей продукт не так давно прийшов в Україну, практично немає відмінності за досвідом спроби протягом життя. І навіть для дівчат цей показник досить високий, хоча хлопці є лідерами в цьому показнику. За останні 30 днів (до моменту опитування — ред.) кожен четвертий хлопець курив, і 15% курили електронні сигарети. Серед дівчат цей показник трохи менший. А щоденні курці складають практично 19%. Ми маємо на це звертати увагу”, - сказала Балакірєва.

За даними дослідження досвід куріння мають 54,7% хлопців і 46,4% дівчат.

Балкірєва відзначила, що є всі підстави довіряти цим даним, оскільки опитування було не просто анонімним, анкета вкладалася у спеціальний конверт. Таким чином респонденти були впевнені, що їхні відповіді не стануть відомими будь-кому в навчальному закладі, та отримували можливість відповідати максимально відверто.

Міжнародний проєкт “Європейське опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин (ESPAD)” здійснюється за підтримки Європейського центру моніторингу наркотиків та наркоманії (EMCDDA) з 1995 року. Наразі дослідження охоплює понад 45 європейських країн, у тому числі Україну. Опитування проводиться кожні 4 роки. У 2019 році сьома хвиля опитування в Україні охопила 8509 респондентів (4108 хлопців і 4401 дівчат) віком 14–17 років, які є учнями сільських та міських закладів загальної середньої освіти, закладів професійної технічної освіти та закладів фахової передвищої освіти.

Читайте також: У Києві затримали постачальників амфетаміну військовим

В Україні дослідження провела ГО “Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка” за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) та Європейського моніторингового центру з наркотиків та наркоманії (EMCDDA).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-