Владу просять звернути увагу на проблеми лікування інсультів

Владу просять звернути увагу на проблеми лікування інсультів

Укрінформ
В Україні стається до 200 тисяч випадків інсульту за рік, втім немає умов для повноцінного лікування таких хворих. Це призводить до високої смертності та інвалідизації пацієнтів, що пережили інсульт.

Про це на брифінгу розповів лікар-нейрохірург, президент ГО “Українська асоціація боротьби з інсультом” Микола Поліщук, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Проблема інсульту в Україні надзвичайно гостра. Офіційно, за статистикою 96-100 тисяч інсультів на рік, це втричі більше, ніж інфарктів, а за епідеміологічними розрахунками — приблизно 150-200 тисяч. Щорічно помирає офіційно 40 тисяч, за розрахунками, там де йдуть цереброваскулярні захворювання, а це часто інсульти, — близько 100 тисяч людей. Це найвища смертність в Україні від інсультів. Тому ми просимо спільноту, пресу, уряд, парламент звернути на це увагу, тому що сьогодні інсультні хворі лікуються в неврологічних відділеннях. Статистика і світові дані показують, що якщо вони лікуються в спеціальних центрах, де є все необхідне для надання допомоги, суттєво зменшується смертність і головне — зменшується інвалідизація”, - сказав Поліщук.

За його словами, загальні неврологічні відділення, які приймають таких пацієнтів, не пристосовані для надання спеціалізованої допомоги. Так, за дослідженням Української асоціації боротьби з інсультом в Україні, з 500 відділень лікарень, які приймають пацієнтів з інсультом, 300 не мають можливостей для специфічного лікування, не мають обладнання для нейровізуалізації (наприклад, комп'ютерна томографія чи магнітно-резонансна томографія — ред.).

Поліщук навів приклад Києва, де відповідне діагностичне обладнання є в міській лікарні швидкої допомоги, втім хворих на інсульт спочатку везуть туди для обстеження, а потім, за винятком найважчих випадків, доправляють до інших лікарень.

“Це абсурд, коли є служба, яка має реанімацію, лабораторія, фахівці, обстеження служить проміжним етапом для постановки діагнозу”, - сказав Поліщук.

Він зауважив, що з боку лікарів, зокрема Української асоціації боротьби з інсультами, є клінічні настанови у лікуванні інсульту, переклади іноземних джерел у цій галузі. Але для зміни ситуації потрібна як участь місцевих влад в організації такої допомоги, так і політична воля з боку керівництва держави.

Читайте також: Цукровий діабет: виявити не можна ігнорувати

У свою чергу член робочої групи МОЗ з питань інсульту лікар-невролог Сергій Москавко зауважив, що головним у питанні лікування інсультів є вчасність надання допомоги, а відтак напрацювання так званого маршруту пацієнта з інсультом, якому має бути проведена вчасно діагностика, наявність обладнання для швидкої діагностики і мережі спеціалізованих центрів, відділень, в яких здійснюється обстеження та лікування таких пацієнтів. Окрім цього, за його словами, необхідно прийняти план дій щодо інсульту в Україні до 2030 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-