Переселенці скаржаться на низькі зарплати і брак вакансій

Переселенці скаржаться на низькі зарплати і брак вакансій

Дослідження
Укрінформ
Станом на червень менше половини внутрішньо переміщених осіб були працевлаштованими, при цьому для більшості переселенців зарплата є основним джерелом доходу.

Такими є результати дослідження, проведеного Міжнародною організацією з міграції (МОМ) щодо ситуації внутрішньо переміщених осіб в Україні і презентованого в Укрінформі.

"Станом на червень 2019 року, коли було проведено останнє опитування МОМ, 46 відсотків ВПО були працевлаштованими і більшість із них працювали на поточній роботі протягом року чи довше. Частка безробітних, які шукали роботу, не перевищувала 7 відсотків, однак більш ніж половина з них не могли працевлаштуватись протягом 12 місяців і довше”, - йдеться у матеріалах дослідження.

Ірина Локтєва
Ірина Локтєва

Згідно з результатами опитування, серед проблем, які найчастіше називають респонденти, — брак вакансій або їх невідповідність рівню кваліфікації, низька зарплата. При цьому, 10 відсотків безробітних, які шукали роботу та стикались із труднощами, зазначили, що мали досвід роботи без отримання очікуваної оплати або в умовах, гірших за обіцяні.

Як зазначається, понад 60 відсотків опитаних назвали основним джерелом доходу заробітну плату, яку отримують вони або члени їхніх сімей. Державна підтримка залишається другим найчастіше згадуваним джерелом доходів ВПО.

Понад дві третини (69%) респондентів зазначили, що не можуть покрити несподівані витрати, використовуючи власні ресурси, і лише 11% повідомили, що мають достатньо коштів для задоволення основних та інших потреб і можуть робити заощадження.

Оксана Коляда, Сергій Ніжинський
Оксана Коляда, Сергій Ніжинський

Згідно з опитуванням МОМ, економічно неактивна частина серед ВПО становить 47% і представлена насамперед пенсіонерами (24%).

При цьому, середньомісячний дохід на одного члена домогосподарства ВПО збільшився з 2667 грн у березні до 3039 грн у червні. Утім, дохід ВПО все ще менший за середній дохід українських домогосподарств (4 895 грн) та фактичний прожитковий мінімум, розрахований Міністерством соціальної політики (3761), йдеться у матеріалах дослідження.

Читайте також: Кабмін планує забезпечити переселенцям пільги для придбання житла
Катерина Арданья
Катерина Арданья

Як наголосила менеджер програм МОМ Катерина Арданьян, організація проводить регулярні опитування щодо становища ВПО в Україні із березня 2016 року. За її словами, таке дослідження дає розуміння проблем ВПО. "Це вже 14 раунд опитування, і ми, зокрема, побачили, що у порівнянні з попереднім опитуванням на 6 відсотків знизився відсоток ВПО, які відчувають дискримінацію", - зазначила вона.

Опитування проводилось у квітні-червні 2019 року. Було опитано 2401 респондента шляхом особистого інтерв'ю та 4 тисячі — телефоном.

Фото: Данііл Шамкін, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-