У вишах України цьогоріч удвічі більше вступників з окупованих Криму й Донбасу, ніж у 2016

У вишах України цьогоріч удвічі більше вступників з окупованих Криму й Донбасу, ніж у 2016

Укрінформ
Кількість абітурієнтів з тимчасово окупованих територій Донбасу та Криму, які вступають в українські виші, щороку повільно, але збільшується.
Про це на брифінгу сказала міністр освіти та науки Ганна Новосад, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“27 вересня завершився вступ наших абітурієнтів (вступників з Криму і окупованого Донбасу - ред.). Ми спостерігаємо постійне збільшення кількості дітей, які вступають в наші виші, як через центри “Донбас-Україна”, так і через центри “Крим-Україна”. За 4 роки кількість вступників через освітні центри “Донбас-Україна” збільшилася майже вдвічі. В 2016 році це було майже 855 осіб, в 2018 році - 1346, станом на 2019 рік ми фіксуємо цифру в 1600 осіб, які вступили через центр “Донбас-Україна”. Що стосується центрів “Крим-Україна”, то в 2016 році таких осіб було 153, у 2018 - 254, а в 2019 році - 265”, - повідомила Новосад.

Вона відзначила, що квота у вишах на вступників з Криму цього року становила 1600 осіб, і, відповідно, вона не була заповнена. В той же час Новосад наголосила, що абітурієнтам з Криму та Донбасу чиняться різні перепони під час вступної кампанії з боку окупаційної влади і це впливає на кількість дітей, що можуть вступити до українських університетів.

За даними МОН, найбільше вступили через освітні центри "Донбас-Україна" до Східноукраїнського національного університету ім Володимира Даля - 177 осіб, Горлівського інституту іноземних мов - 133 особи, та до Приазовського державного технічного університету - 124 особи.

Через освітні центри "Крим-Україна" найбільше абітурієнтів вступили до Таврійського національного університету ім Вернадського - 110 осіб, Київського національного економічного університету ім. Гетьмана - 51 особа, Національного університету "Львівська політехніка" - 24 особи та Херсонського державного університету - 22 особи.

Читайте також: День вчителя: Новосад запускає “вдячний” флешмоб

Як повідомлялося, загалом у цьому році працювало 40 освітніх центрів “Донбас-Україна” та 35 центрів “Крим-Україна”. Вступники могли подати документи з 3 червня по 27 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-