Російська волонтерка передала музею 24 мішки для передач полоненим морякам

Російська волонтерка передала музею 24 мішки для передач полоненим морякам

Фото
Укрінформ
Російська журналістка, фотограф і волонтерка Вікторія Івлєва передала до Національного музею історії України у Другій світовій війні 24 іменних мішки, в яких передавали передачі українським військовополоненим морякам у СІЗО "Лефортово".

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У цих мішках протягом дев'яти місяців ми носили передачі українським морякам у "Лефортово"... Мені дуже хотілося б, щоб таких мішків більше ніколи не було", - сказала Івлєва на пресконференції у Києві.

Вона акцентувала, що на заклик надати допомогу українським військовополоненим морякам відгукнулася "величезна кількість людей", яких волонтерка назвала "армією мурашок".

За словами Івлєвої, кошти для моряків приходили на її картку звідусіль. Координувалася допомога в спеціально створеному чаті у WhatsApp - адвокати моряків запитувати про їхні індивідуальні потреби і повідомляли волонтерів, а вони організовували закупівлю і фасування всього необхідного конкретним людям.

Читайте також: У Львові відбулася правозахисна акція "Листи з-за ґрат" за участю Сенцова

Журналістка розповіла, що дозволені для передачі утримуваним у "Лефортово" 30 кг продуктів на місяць волонтери ділили на дві частини по 15 кг. Двічі на місяць в її квартиру звозилося 360 кг продуктів та інших речей для передачі, які розфасовувалися у великі іменні мішки. Безпосередньо фасуванням, складанням опису і перевезенням займалося 35 москвичів.

"Швейцарський годинник так не працює, як у нас усе працювало. Я думаю, що це була така ж чудова анархія, яка була на Майдані - зроби те, що від тебе потрібно, і ще трошки... Ми робили це тому, що це було потрібно нашим душам, нашим серцям, нашому розумінню того, що означає солідарність, і нашому усвідомленню нашої провини. Це була наша спроба показати, що в Росії є якісь інші люди, які живі і можуть щось робити, навіть якщо це така дрібниця, як передати передачу", - зазначила вона.

Читайте також: В Одесі звільненим морякам вручили сертифікати на квартири

Старший науковий співробітник Національного музею історії України у Другій світовій війні Богдан Гальчинський повідомив, що передані російською волонтеркою іменні мішки будуть експонуватися на виставці, присвяченій нинішній російсько-українській війні.

Як повідомлялося, Вікторія Івлєва - російська журналістка, волонтер, номінант премії імені Андрія Сахарова, лауреат премії «Вільна преса Східної Європи».

Івлєва - одна з тих небагатьох російських журналістів, які відкрито підтримують Україну. Разом з українськими активістами вивозила з окупованої території Донбасу людей, доставляла медикаменти і продукти. Крім того, майже рік вона носила в СІЗО "Лефортово" передачі для 24 українських моряків, захоплених Росією в районі Керченської протоки.

Як повідомляв Укрінформ, 25 листопада 2018 російські силовики біля берегів анексованого Криму обстріляли і захопили три кораблі Військово-Морських Сил України: катер "Бердянськ", "Нікополь" і буксир "Яни Капу", які прямували з Одеси до Маріуполя. У полон потрапили 24 українці, троє з них були поранені.

Підконтрольний Росії "суд" в окупованому Криму заарештував всіх затриманих українських військових за звинуваченням у нібито незаконному перетині кордону.

24 січня 2019 року Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій офіційно вимагала від Росії поводитися із захопленими в районі Керченської протоки українськими військовими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених.

Суд ООН по морському праву 25 травня зобов'язав Росію негайно звільнити і дати можливість повернутися в Україну 24 захоплених моряків і 3 кораблям. Росія заявила, що не визнає компетентність цього вироку, і позиція Кремля щодо звільнення українських моряків не змінилася. У суботу, 7 вересня, між Україною і Росією відбувся обмін в форматі 35 на 35

Фото: Олена Худякова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-