В Україні понад 33 тисячі дітей мають статус постраждалих унаслідок воєнних дій

В Україні понад 33 тисячі дітей мають статус постраждалих унаслідок воєнних дій

Фото
Укрінформ
Статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, на сьогодні мають понад 33 тисячі дітей.
Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив заступник директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Міністерства соціальної політики України Володимир Вовк.

На сьогодні такий статус мають 33 тисячі 175 дітей, з них 87 — унаслідок поранення, контузії, каліцтва і одна дитина - внаслідок фізичного і сексуального насилля. Всі інші діти — внаслідок психологічного насилля. Не надали такий статут і офіційно відмовили 340 дітям”, - поінформував він.

За словами спікера, отримання такого статусу дає перспективу для держави розпочати серйозну, обґрунтовану фінансову роботу з надання гарантій і пільг таким дітям.

“Наразі відповідно до наших досліджень, ми бачимо, що певні можливості у таких дітей є через причину, завдяки якій вони потрапили в такий статус, а причиною може бути внутрішнє переміщення, загибель батьків, або проживання в так званій сірій зоні. Тому наразі на часі комплексний закон про підтримку таких дітей”, - зауважив Вовк.

Водночас, він підкреслив, що сьогодні такий статус може надавати ОТГ (об'єднана територіальна громада).

“Зокрема, з цих 33 тисяч дітей, які вже отримали статус, понад 7 тисяч отримують, за даними місцевих органів виконавчої влади, соціальні послуги. Сьогодні ми вже маємо з 900 ОТГ в Україні майже 200 служб у справах дітей. Тобто майже у кожній 5-ій ОТГ вони діють”, - повідомив заступник директора Департаменту захисту прав дітей та усиновлення Мінсоцполітики.

В Україні має бути державна політика щодо захисту прав дітей, які постраждали внаслідок конфлікту на Донбасі, заявила юрист і автор дослідницького звіту «Діти, яких торкнувся збройний конфлікт в Україні» Ірина Лоюк.

“Необхідна окрема суцільна державна програма щодо дітей, яких зачепив конфлікт. Де мають визначатися заходи допомоги, де має бути визначений певний бюджет для того, щоб допомагати цим дітям, де мають координуватися дії місцевих органів влади і надаватися їм певні рекомендації, як їм працювати з цими дітьми, щоб не було дисбалансу, який існує зараз. І ми погоджуємося з тим, що необхідно вносити зміни до закону", - сказала експерт.

Вона нагадала, що нині діє Закон України “Про охорону дитинства”, до якого у 2016 році прийняті зміни, що встановлюють певний статус для дітей, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройного конфлікту.

"У своєму звіті ми розширили поняття таких дітей і взяли за основу поняття "діти, яких торкнувся конфлікт". Ми розділили їх на дві категорії. Перша категорія — діти з районів бойових дій, окупації... До другої категорії ми включили дітей комбатантів. До таких дітей ми включили дітей — членів сімей осіб, які загинули, діти учасників бойових дій”, - наголосила експерт.

Представник Міністерства у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Сергій Мокренюк зауважив, що для відомства пріоритетом є створення умов для отримання медичної допомоги, доступу до освітніх послуг дітям, які проживають на тимчасово окупованих територій і які є внутрішньо переміщені та були дотичні до конфлікту.

Посадовець наголосив, що дуже важливо зосередитися на допомозі дітям. "Дійсно, варто, як пропонують у цьому дослідженні експерти, класифікувати дітей в залежності від тої ситуації, в якій вони перебували, бо для нас важливо, як саме з ними працювати надалі”, - пояснив Мокренюк.

Читайте також: У Києві презентували проєкт про агресію РФ на Донбасі

Дослідницький звіт підготовлено у межах проєкту “Розвиток соціальної згуртованості в Україні шляхом посилення регіонального та місцевого соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та інших осіб, які постраждали від конфлікту», який реалізується Благодійною організацією “Благодійний фонд «Стабілізейшен Суппорт Сервісез» за фінансової підтримки Посольства Великої Британії в Україні.

Як відомо, для дітей, що постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів, передбачено спеціальний статус. Отримання такого статусу сприятиме формуванню державної політики у сфері захисту дітей. Цей статус надається довічно, тому певні пільги можуть бути надані у майбутньому.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-