Денісова зустрілася з дружиною засудженого у Білорусі українця Шаройка

Денісова зустрілася з дружиною засудженого у Білорусі українця Шаройка

Фото
Укрінформ
Український омбудсмен Людмила Денісова поспілкувалася із дружиною засудженого в Білорусі українського журналіста Павла Шаройка щодо подальших кроків його повернення в Україну.

Про це Денісова повідомила у Facebook.

"Вранці на особистому прийомі спілкувалася з дружиною засудженого в Білорусі українського журналіста Павла Шаройка. З’ясували, на якому етапі перебуває справа Павла, та визначили подальші кроки щодо його повернення на Батьківщину", - написала вона.

Окрім того, за її словами, на прийом прийшли батьки, діти яких утримуються в місцях несвободи в Таїланді, які звернулися з проханням сприяти помилуванню королем Таїланду їх рідних, оскільки вони засуджені на 25 років.

Вона уточнила, що до неї також звернувся українець, який був засуджений за нібито екстремізм та відбував покарання на території тимчасово окупованого Криму.

Денісова повідомила, що цей чоловік має статус внутрішньо переміщеної особи.

Читайте також: Лукашенко готовий помилувати Шаройка в обмін на затриманого білоруса

Вона додала, що українець попросив допомогти йому розв'язати питання щодо отримання житла, одноразової грошової допомоги, лікування та працевлаштування.

"За моїм дорученням співробітниками Секретаріату будуть зроблені звернення до відповідних органів", - поінформувала Денісова.

Як повідомлялося, власкор "UA: Українське Радіо" в Білорусі, громадянин України Павло Шаройко був затриманий у Мінську 25 жовтня 2017 року. Комітет держбезпеки Білорусі висунув йому обвинувачення в "шпигунстві" і створенні агентурної мережі. Його засудили до 8 років позбавлення волі. Верховний суд Білорусі не коментував судовий процес.

У травні 2018 року голова КДБ Валерій Вакульчик не виключав, що в майбутньому може відбутися обмін незаконно засудженого в Білорусі українця Шаройка на білоруса Юрія Політіку, який перебуває під судом в Україні. А в жовтні того самого року Вакульчик заявляв, що Білорусь розглядає питання про помилування українського журналіста Шаройка.

26 вересня цього року Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що готовий вирішити питання з помилуванням Шаройка на взаємній основі - на білоруса Юрія Політіку.

Політіка був затриманий Службою безпеки України 16 червня 2017 року в автобусі Чернігів-Гомель в пункті пропуску "Нові Яриловичі". У телефоні Політіки був знайдений файл, який містив план наступальної операції "Шторм", що проводилася українською армією у зоні АТО.

Сам 33-річний чоловік звинувачення в шпигунстві відкидає, каже, що збирався у волонтери в зону АТО. Перше засідання суду відбулося 13 лютого 2018 року, а розгляд справи по суті розпочався у квітні 2019 року.

МЗС Білорусі заперечує причетність Політіки до спецслужб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-