На підтримку полоненого журналіста Асєєва запускають онлайн-акцію

На підтримку полоненого журналіста Асєєва запускають онлайн-акцію

Укрінформ
Президент Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Джеймі Флай висловив сподівання, що троє заручників-журналістів, утримуваних у "ДНР" та окупованому Криму, будуть включені до списків на обмін і визволені з полону.

Про це він сказав на пресконференції в Укрінформі, присвячений до дня народження журналіста і блогера Станіслава Асєєва, який понад два роки перебуває у полоні "ДНР".

“Троє наших колег, які сповідають принципи свободи, перебувають на окупованих територіях у полоні. Це - Станіслав Асєєв, Олег Галазюк та Микола Семена. Все це свідчить про те, що Росія сприймає журналістику як кримінальний злочин. Ми просимо включити їх до обміну. Сподіваємось, що уряд України докладе зусиль для їх обміну”, - сказав Флай.

Він нагадав, що 1 жовтня Станіславу Асєєву виповнюється 30 років. Із перших днів окупації Донецька він писав під псевдонімом Васін статті для Радіо Свобода та інших українських видань, правдиво зображуючи життя у «ДНР».

За словами Флая, Асєєв – один із 227 військовополонених і цивільних заручників, які утримуються в ОРДЛО. Окупанти звинувачують його у "шпигунстві", “але ми не знаємо жодної інстанції, яка б оголосила йому вирок”, наголосив президент Радіо Свобода.

“Звільнення утримуваного бойовиками в Донецьку журналіста і блогера Станіслава Асєєва вимагають десятки американських політиків, міжнародних організацій, світових медіа, серед яких Bloomberg, The Washington Post, Associated Press, лауреат Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич та інші”, заявив він.

Флай також нагадав, що ще двоє співробітників Радіо Свобода перебувають у полоні. Зокрема, Олег Галазюк у неволі в "ДНР" з 2017 року, до нього не допускають ні спостерігачів ОБСЄ, ні представників Міжнародного Червоного Хреста.

Журналіста проєкту Радіо Свобода "Крим. Реалії" Миколу Семену засудили в анексованому Росією Криму за журналістську діяльність до 2,5 року тюремного ув’язнення умовно та заборонили два роки займатися журналістською діяльністю. Він не може виїхати з Криму до материкової України навіть на лікування, наголосив президент Радіо Свобода.

У свою чергу, колишній полонений учений-релігієзнавець, викладач Станіслава Асєєва Ігор Козловський зауважив, що Стас уже третій день народження зустрічає у полоні. “Йому важко, бо загострюються хвороби. Втрачається в тих умовах, у яких він перебуває, зір, а для людини, яка займається письменництвом, це особливо важко”, - сказав Козловський.

Крім того, додав він, у неволі втрачається внутрішній зв'язок зі світом, до в'язня не доходить інформація, бо листи полонені в ОРДЛО не отримують.

Козловський зауважив, що Стас життєлюбна людина, йому дуже тяжко, але він тримається. “Він поводиться гідно, і це важливо. Бо головна мета катів — це зламати людину, зламати її гідність. Це треба витримати, пройти через ці випробування. Ми не знаємо, де він зараз: чи в ізоляторі, чи у СІЗО. Намагаємось це з'ясувати”, - сказав колишній заручник.

За словами письменниці Олени Стяжкіної, Стас Асєєв — це символ окупованого Донбасу. "Ми всі про нього знаємо, але не знаємо точно. Готові допомагати, але не знаємо як”, - зауважила вона.

На прес-конференції зазначалося, що Радіо Свобода проводить онлайн-акцію у соцмережах, пропонуючи всім поставити аватарку “Свободу Стасу”. Як сказала голова Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук, такі прості речі рятують людям життя.

Читайте також: ПЕН-Конгрес розпочався флешмобом на підтримку заручника "ДНР" журналіста Асєєва

Як повідомлялося, зв'язок із донецьким блогером і автором проєкту "Радіо Свобода" "Радіо Донбас. Реалії" Станіславом Асєєвим, який публікувався під псевдонімом Станіслав Васін, перервався 2 червня 2017 року. Майже через два місяці після зникнення представники російської окупаційної адміністрації у Донецьку повідомили про те, що журналіста заарештовано за підозрою у “шпигунстві”. Відтоді представники влади України не мають доступу до незаконно затриманого журналіста.

Міжнародна коаліція One Free Press включила справу Асєєва до переліку 10 “найтерміновіших”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-