7 чудес України: благодійники боротимуться з “історичною” пропагандою туризмом

7 чудес України: благодійники боротимуться з “історичною” пропагандою туризмом

Фото
Укрінформ
1 жовтня стартує новий, шостий етап конкурсного проєкту “7 чудес України”, який присвячений малим батьківщинам великих українців.

Про це повідомив під час презентації в Укрінформі засновник Фонду "Рідна країна" Микола Томенко.

“Цей проєкт ми розпочали 12 років тому і провели 5 етапів-акцій. Сьогодні говоримо про чергову акцію. Ідея проєкту "7 чудес України: малі батьківщини великих українців" — це популярна, об’єднуючого характеру версія презентації найвизначніших українців, які зробили найбільший внесок в ідеологію чи світогляд українського світу — розбудови української культури, історії, традицій держави. Ми дамо більше відомостей про цих відомих людей - життя, творчість, сім’я, - створимо позитивну ауру довкола цих людей, затиснутих у лещатах попередньої пропаганди”, - сказав Томенко.

Презентація проєкту "7 чудес України: малі батьківщини великих українців" / Фото: Данііл Шамкін, Укрінформ

Він зазначив, що ідея шостого етапу виникла невипадково. Вона пов’язана з тим, що відповідно до опитування соціологічної групи “Рейтинг” про наших історичних діячів знають не всі українці. Зокрема про Івана Мазепу не знають 31%, про Симона Петлюру та Степана Бандеру — 30%, про Грушевського — 24%.

“Це сумно, але не катастрофічно, А катастрофічно те, що ставляться позитивно до Петра І — 46%, Леніна — 26%, Сталіна — 21%. Тобто в ХХІ столітті Українська держава, будучи в стані військових дій з Росією, має таку ситуацію. Ми подумали, що треба втрутитися в цю справу світоглядно, щоб донести більше інформації про визначних українських духовних, державних, військових діячів і в популярній формі презентувати їх через туристичні маршрути”, - розповів Томенко.

За його словами, проєкт "7 чудес України: малі батьківщини великих українців" складний, тому що один маршрут має об’єднати три-чотири області і різні заповідники і музеї. Зокрема маршрут місцями Григорія Сковороди об’єднує Київ, Київську область, Черкаську, Полтавську і Харківську.

“Цей проєкт фактично зшиває, об’єднує Україну, і треба, щоб інфраструктура, і музеї були у відповідному стані. Тому від завтра ми збираємо пропозиції, їх можуть подавати і заповідники, і туристичні компанії, що займаються внутрішнім туризмом, і міська влада”, - оголосив він.

Томенко зазначив, що до 1 березня планується завершити відбір заявок з областей.

“Це наша програма-максимум, щоб уже 9 березня, на день народження Шевченка, провести презентацію Шевченківського маршруту. І далі йде презентація фіналістів, голосування — 50% експертів, 50% - народ, і приймемо остаточне рішення. Плануємо встигнути до 24 серпня, до Дня незалежності. Якщо не вийде, трохи продовжимо, тому що мета — не швидко визначити, а показати максимальну кількість унікальних об’єктів”, - підкреслив він.

Читайте також: Томенко збирається йти в мери Києва

Як зазначали представники Оргкомітету акції, після оголошення результатів Оргкомітет бере на себе зобов’язання впродовж наступного року з метою популяризації фіналістів підготувати та випустити про них фільми. За підсумками п’яти етапів акції вже знято 50 фільмів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-