Як автокефалія української церкви висвітлювалася іноземними медіа

Як автокефалія української церкви висвітлювалася іноземними медіа

Дослідження
Укрінформ
У засобах масової інформації Вірменії, Грузії, Молдови та України розповсюджувалися російські пропагандистські наративи при висвітленні теми автокефалії української церкви.

Про це повідомив програмний директор ГО «Інтерньюз-Україна» Андрій Кулаков під час презентації дослідження «Поза релігією: що медіа у Вірменії, Грузії, Молдові та Україні повідомляють про автокефалію українського православ’я» в Укрінформі.

“Найбільш поширений у Вірменії, Грузії, Молдові та Україні наратив говорить про обов’язковість єднання православного світу перед лицем втручання Заходу. Незалежна Православна церква України виставляється як загроза цій єдності та один з інструментів, які використовуються Заходом у геополітичному протистоянні з Росією”, - зауважив Куликов.

Аналітик ГО «Інтерньюз-Україна» Віталій Рибак розповів, що для дослідження аналітики обрали по два телеканали та два онлайн-ресурси з дотриманням балансу проєвропейських та євроскептичних, проурядових та проопозиційних медіа у кожній країні.

"Головною ідеєю нашого дослідження був транскордонний моніторинг, тобто взяти одну методологію і застосувати її у всіх чотирьох країнах, де ми проводили дослідження ... Ця методологія складалася з двох компонентів, перший з них був кількісний, а другий якісний. У кількісному ми просто рахували кількість матеріалів, які підходять по певних ключових словах, а далі дивилися, скільки матеріалів ЗМІ ... нам підходили, скільки з них були позитивними, скільки негативними, а скільки нейтральними", - сказав він.

Рибак зазначив, що згідно з дослідженням, Кремль прагне розповсюджувати однакові наративи усюди, де вони б могли спрацювати. За його словами, в усіх чотирьох країнах були статті з наративами, наближеними до месиджів російської пропаганди, вони виступали проти Вселенського патріархату, який подається у них як “рука” Заходу.

Читайте також: Рішення суду щодо незаконності ліквідації УПЦ КП не існує — ПЦУ

Рибак розповів, що для дослідження обрали чотири українських медіа: телеканал 112 Україна, телеканал 1+1, Українська правда, Strana.ua. Відтак усі відстежувані медіа при висвітленні теми автокефалії ПЦУ дотримувалися переважно нейтральної позиції. Водночас канал 1+1 демонстрував позитивніше ставлення – 31,1 % медійних матеріалів були позитивними або дуже позитивними. З іншого боку, на сайті strana.ua значна частка публікацій була негативна – 43,3 % статей були негативні або дуже негативні.

Старший програмний менеджер Journalism Resource Center (Грузія) Нугзар Суарідзе зазначив, що в Грузії автокефалія ПЦУ часто подавалася у контексті проблеми автокефалії абхазької церкви.

“Зустрічався такий пропагандистський наратив: визнання української автокефалії неминуче призведе до визнання автокефалії інших церков, таких як абхазька”, - наголосив Суарідзе.

У свою чергу президент Yerevan Press Club (Вірменія) Борис Навасардян зауважив, що у Вірменії натякали: що Томосу не буде, оскільки уряд Туреччини уклав угоду з Росією і не дозволить Вселенському патріархату визнати автокефалію ПЦУ.

“Україна у вірменських ЗМІ представлялася країною-союзником Вселенського патріархату, розташованого в Туреччині, що важливо у світлі напружених вірмено-турецьких відносин”, - розповів він.

Виконавча директор Independent Journalism Center (Молдова) Надін Ґоґу зазначила, що молдовські медіа дуже мало висвітлювали тему автокефалії. За її словами, основні пропагандистські наративи, які з'являлися в молдовських медіа були такими: “Якщо українська церква отримає Томос, це спричинить розкол у православ’ї”, “Український режим діє проти власного народу, втручаючись у релігійне життя українців та інші”.

Для дослідження бралися такі медіа: Вірменія (1-ий канал (Державне телебачення Вірменії), Кентрон ТВ, news.am, Iragir.am; Грузія (Руставі -2, Імеді, Ipress.ge, netgazeti.ge); Молдова(Публіка ТВ, НТВ-Молдова, jurnal.md, sputnik.md); Україна (112 Україна, 1+1, Українська правда, Strana.ua).

Дослідження проводилося з 1 листопада по 30 листопада 2018 року, за цей час в українських новинах було 502 новини про Томос для України. У грузинських ЗМІ, відібраних для проєкту, було 42 публікації. У Молдові темі автокефалії ПЦУ було присвячено 24 публікації у ЗМІ. У Вірменії ця тема висвітлювалася найменше – 5 публікацій новин.

Читайте також: Синод Елладської православної церкви підтвердив канонічність автокефалії ПЦУ

Дослідження проводилося з ініціативи ГО «Інтерньюз-Україна» за участю Media Diversity Institute (Вірменія), Journalism Resource Center (Грузія) та Independent Journalism Center (Молдова).

Проєкт отримує підтримку в рамках схеми регрантингу Форуму громадянського суспільства Східного партнерства (FSTP) та фінансується Європейським Союзом у рамках підтримки громадянського суспільства в регіоні. У рамках схеми регрантингу Форум громадянського суспільства Східного партнерства (ФГС СхП) підтримує проєкти своїх членів, які сприяють досягненню місії та завдань Форуму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-