Путін має відповідати за злочини в Гаазі - Сенцов

Путін має відповідати за злочини в Гаазі - Сенцов

Укрінформ
Звільнений з ув'язнення в Росії український режисер Олег Сенцов вважає, що було б справедливо, якби президент РФ Володимир Путін відповів за свої злочини в Гаазі.

Про це він розповів в інтерв'ю DW.

"Тому що це було б справедливо – покарати його за злочини проти України, проти самої Росії, проти Молдови, злочини проти Грузії, проти громадян Європи. За збитий «Боїнг» потрібно відповісти, це однозначно", - заявив колишній політв'язень.

Читайте також: Сенцов може отримати премію Сахарова 22 жовтня

Він додав, що Путін не давав прямий наказ збивати »Боїнг», але це наслідок його дій, його системи, що був збитий пасажирський літак, і у війні на Донбасі загинули 13 тисяч людей. 

"Я б хотів, щоб він відповів у суді в Гаазі", – наголосив Сенцов.

Як повідомлялося, кінорежисера Олега Сенцова й активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму у травні 2014 році за обвинуваченням в організації терактів на окупованому півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали.

Читайте також: Сенцов зняв у Берліні плакати з вимогою звільнити його

В ув'язненні Сенцов оголошував голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів у РФ, яку тримав 145 днів і був змушений припинити через загрозу насильницького годування.

25 жовтня 2018 року Європейський парламент оголосив Сенцова лауреатом премії Сахарова. Він - перший представник України, якого відзначили цією нагородою.

7 вересня 2019 року між Україною і Росією відбувся обмін утримуваними особами у форматі "35 на 35". В Україну повернулися 11 політв'язнів, серед яких і Сенцов із Кольченком, а також 24 захоплені Росією у листопаді 2018-го у районі Керченської протоки моряки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-