Україна надала Польщі дозвіл на ексгумацію

Україна надала Польщі дозвіл на ексгумацію

Укрінформ
Україна переказала Польщі формальну згоду на відновлення ексгумаційних робіт.

Як інформує “Польське радіо”, про це повідомив український заступник міністра закордонних справ Василь Боднар. Інформацію про надання відповідних документів підтвердив посол Республіки Польща у Києві Бартош Ціхоцький.

“Згідно з умовами, висунутими українською стороною, ексгумація має проводитися українськими дослідниками разом із польськими експертами після виконання необхідних формальностей”, - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, офіційне прохання про відновлення ексгумації Польща подала минулого тижня. Цього тижня, пояснив польським журналістам Боднар, Україна дала Польщі позитивну відповідь.

Читайте також: Польща чекає від Зеленського зняття мораторію на ексгумацію в Україні

“Зараз отримана згода на проведення таких робіт, що означає, що польська сторона має вибрати пізніше виконавця. Виконавець, український виконавець, має отримати всі дозволи, вибрати місце, де будуть починатися ці пошуково-ексгумаційні роботи, і потім починати роботу спільно з польськими експертами”, - уточнив Боднар.

Як зазначив Ціхоцький, документ, що його надала Україна, містить перелік процедурних дій, які має здійснити польський Інститут національної пам’яті з метою відновлення ексгумації.

“Цей перелік ми переказали Інституту національної пам’яті, і зараз підтримуватимемо колег і колежанок з інституту в цій процедурі”, - сказав Ціхоцький.

У Гдині голова Інституту національної пам’яті Польщі Ярослав Шарек назвав дозвіл на ексгумацію "хорошою новиною", інформує Dzieje.pl.

“Думаю, що це хороша новина, але почекаймо ще трохи. Хорошою новиною це буде тоді, коли ми розпочнемо пошуки в Україні”, - заявив Шарек.

Він зауважив, що сьогоднішня заява заступника глави МЗС України Василя Боднара з приводу формальної відміни заборони на проведення ексгумацій в Україні “відкриває шлях до поворотного моменту, який настане тоді, коли польські групи спільно з українськими партнерами розпочнуть роботу в Україні”.

Як повідомляв Укрінформ, українська сторона призупинила виконання польською стороною в Україні пошуково-ексгумаційних робіт у зв’язку з руйнуванням на півдні Польщі пам’ятника УПА у Грушовичах. До цього упродовж 2014-2017 років на польсько-українському прикордонні було знищено хуліганами чи сплюндровано ще кілька місць пам’яті українців. Під час зустрічі у Варшаві 31 серпня з польським лідером Анджеєм Дудою Президент Володимир Зеленський вийшов з ініціативою скасувати рішення про призупинення пошуково-ексгумаційних робіт польською стороною в Україні, але польська сторона також повинна упорядкувати українські місця пам’яті в Польщі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-