Журналісти дізнались, за що Ющенко дав Богдану звання заслуженого юриста

Журналісти дізнались, за що Ющенко дав Богдану звання заслуженого юриста

Відео
Укрінформ
Глава Офісу президента Андрій Богдан отримав від третього президента Віктора Ющенка звання «заслуженого юриста України» за повернення у держвласність підприємства, якого так і не сталося.

Про це йдеться у розслідуванні програми «Схеми».

Як дізналися журналісти, в клопотанні щодо присвоєння цього звання Богдану є низка позитивних характеристик, проте ілюстровані вони однією справою — поверненням до держвласності «Нікопольського феросплавного заводу».

Коломойський, який зараз контролює підприємство, здивувався, коли у нього запитали, чи повертався завод до держвласності.

«Чого б він став «державним підприємством»? Коли він став «державним підприємством»? Його приватизували, по-моєму, у 2003 році. Більше нічого не робилося. Ну, приватизували і все, став приватним підприємством... У мене є там пакет акцій. І в (олігарха Віктора — ред.) Пінчука там є пакет акцій», — сказав він.

Читайте також: Богдан та інші: інформатор розвідки США назвав трьох "контактерів" Джуліані в Україні

Коломойський та Пінчук викупили міноритарну частину заводу ще в 90-х, але у 2003 році за президента Леоніда Кучми контрольний пакет акцій відійшов його зятю Пінчуку, як зазначають експерти, за заниженою ціною.

Після Помаранчевої революції підприємство вирішили повернути в державну власність, що допомагав робити юрист Андрій Богдан — від імені української держави. У цей час інтереси держави та Коломойського збіглися: останній міг претендувати на контрольний пакет акцій заводу і в підсумку домігся цього.

Читайте також: Президент призначив заступницю Богдану

Трудовий колектив, де працював Богдан, у 2007 році попросив президента Ющенка надати Богдану звання «заслуженого юриста». Це прохання президенту направили у травні, коли вже два місяці було відомо, що завод не повернувся у власність держави — в березні Верховний суд скасував усі попередні рішення та своєю постановою направив справу на новий розгляд. Він зрештою закінчився програшем держави.

Отримати коментар Богдана, який до того ж нині очолює комісію державних нагород та геральдики, журналістам "Схем" не вдалося.

У цьому ж розслідуванні йдеться, що Андрій Богдан у 2013 році літав до Росії разом з тодішнім прем’єром Миколою Азаровим, радником якого він був. Після візиту української делегації влада України на чолі з Віктором Януковичем призупинила підготовку до підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом. Під час Євромайдану Азаров нагородив Богдана почесною грамотою Кабміну.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський 21 травня призначив Андрія Богдана главою своєї Адміністрації.

22 травня Голова Громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції України Тетяна Козаченко заявила, що вважає призначення Богдана главою АП порушенням закону "Про очищення влади". ГО "Громадський люстраційний комітет" оскаржив це призначення у суді. На думку самого Богдана, під дію закону про люстрацію він "потрапив несправедливо". Також, за його словами, посаду глави АП вивели з-під закону про люстрацію.

Читайте також: Верховний Суд відхилив скаргу на призначення Богдана главою АП

Андрій Богдан - український юрист, працював урядовим уповноваженим з питань антикорупційної політики у Кабміні Миколи Азарова (2010–2014). Відомий як адвокат бізнесмена Ігоря Коломойського. Був юридичним радником Зеленського під час виборчої президентської кампанії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-