Більшість українців схвалюють скасування недоторканості депутатів, суддів та президента - КМІС

Більшість українців схвалюють скасування недоторканості депутатів, суддів та президента - КМІС

Опитування
Укрінформ
Українці у переважній більшості схвалюють скасування недоторканості народних депутатів України, суддів та Президента України. Разом з тим, думки щодо того, чи не збільшить це залежність депутатів від Президента, розділилися.

Про це йдеться в оприлюднених Київським міжнародним інститутом соціології результатах соцопитування.

Так абсолютна більшість українців (89%) схвалюють внесення змін до Конституції України щодо скасування недоторканості народних депутатів України. Не схвалюють такі зміни 7% опитаних українців, 4% не змогли відповісти на запитання.

Разом з цим половина опитаних українців (50%) не згодні з тим, що скасування депутатської недоторканності збільшить залежність депутатів від президента України і зробить їх менш вільними у відстоюванні інтересів своїх виборців в Раді. Згодні з цим твердженням 40% опитаних українців, 10% не змогли відповісти на запитання.

Більшість опитаних (85%) позитивно ставляться до внесення змін до Конституції України, які повинні скасувати недоторканість суддів України, негативно ставляться до цього лише 8% опитаних, 7% не змогли відповісти на запитання.

Більшість опитаних українців (77%) схвалюють внесення змін до Конституції України щодо скасування недоторканості Президента України, 16% не схвалюють такі зміни, 7% не змогли відповісти на запитання.

Читайте також: Зеленський підписав закон про скасування депутатської недоторканності

Більше половини опитаних українців (52%) не схвалюють доручення президента України В.Зеленського про скасування мораторію (заборони) на продаж землі сільськогосподарського призначення в термін до жовтня цього року і ввести купівлю-продаж землі до грудня цього року. Позитивно ставляться до цього доручення 35% опитаних, 13% не змогли відповісти на запитання.

Водночас більше половини опитаних українців (64%) вважають, що питання про продаж землі сільськогосподарського призначення має вирішуватися тільки на всеукраїнському референдумі, 26% вважають, що це питання повинні вирішувати Президент, Верховна Рада та Кабінет Міністрів. 10% не змогли відповісти на запитання.

Коментуючи результати соцопитування, гендиректор КМІС Володимир Паніотто зауважив, що за рік кількість противників продажу землі зменшилася, у листопаді 2018 проти продажу землі було 72%.

Він припустив, що можливо, це пов’язано з різницею у формулюванні запитань - “у 2018 ми запитували “Якби сьогодні проводився референдум щодо питання купівлі/продажу земель сільськогосподарського призначення, як би Ви проголосували?” - а, можливо, зі збільшенням підтримки дій Зеленського і нової влади його прихильниками, а можливо зі зміною риторики щодо продажу землі на деяких популярних телеканалах і в Інтернеті.

Читайте також: Близько 40% громадян ЄС схвалюють політику санкцій проти Росії

З 16 по 19 вересня КМІС провів опитування методом CATI (телефонні інтерв'ю з використанням комп'ютера, computer-assisted telephone interviews) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. До вибірки не включаються території, які тимчасово не контролюються владою України - АР Крим, окремі райони Донецької та Луганської областей. В ході опитування проведено 1500 інтерв'ю, похибка вибірки з імовірністю 0,95 не перевищує 2,6%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-