Конституція УНР і

Конституція УНР і "мовний" закон 1919 року: у Києві відкрили виставку історичних документів

Укрінформ
Виставка "Друковані видання періоду визвольних змагань українського народу 1917—1921 рр." відкрилась у Національному музеї літератури України.

Виставка присвячена 100-річчю заснування Державної наукової установи "Книжкова палата України імені Івана Федорова" і містить виключно оригінали документів. На цьому наголосила заступник директора Книжкової палати Галина Гуцол, яку цитує пресслужба Держкомтелерадіо.

“Експозиція виставки складається зі 120 експонатів. Це раритетні друковані видання різного спрямування – від суспільно-політичної літератури та урядових рішень, наказів до наукових праць, підручників, словників, художньої літератури”, - сказала Гуцол.

Вона зазначила, що документи, представлені на виставці з фонду Державного архіву друку, висвітлюють один із найскладніших періодів історії України – період національно-демократичної революції та боротьби за збереження української державності 1917-1921 років.

Читайте також: У Львові до 153-річчя Грушевського відкриють дві виставки

Зокрема, відвідувачі мають змогу ознайомитись із текстом Конституції Української Народної Республіки, ухваленої у 1918 році, із деякими законами, ухваленими в УНР – законом про вибори до Установчих зборів УНР, земельним законом, ухваленим УЦР 18 січня 1918 р., законами про 8-годинний робочий день (від 25 січня 1918 р.) та про державну мову в Українській Народній Республіці. Мовний закон, ухвалений Радою Народних Міністрів 1 січня 1919 року, містить лише два пункти. У першому зазначається, що державною мовою в УНР є українська мова і “Через те вона обов’язкова для вжитку в армії, фльоті і всіх урядових та загальних громадських публічноправних установах”. А в другому пункті додається, що “приватним особам дозволяється звертатися до цих установ на їх мові”.

Як підкреслив на відкритті перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Червак, документи, які демонструються на виставці, засвідчують, що сто років тому українці змагалися за свою державу і вибороли її незалежність. Отже, в 1991 році відбулося відновлення історичної справедливості.

Читайте також: У Херсоні презентували національний путівник з інтегрованим аудіогідом

“Вивчення історії визвольних змагань, наших перемог та поразок є надзвичайно важливим для подальшої розбудови держави. Адже не історія, якою би болючою вона не була, розколює український народ, а відсутність знань та міфи, нав’язані російською імперською пропагандою, ділять Україну на схід і захід”, - зазначив Червак.

Книжкова палата як унікальний заклад, де зберігаються всі види друкованої продукції, була заснована урядом УНР 24 січня 1919 року. Однак формування її фондів розпочалося значно раніше - з червня 1917 року, коли уряд Володимира Винниченка зобов’язав надсилати обов’язковий примірник вітчизняних книгодруків до бібліотечного відділу Генерального секретаріату народної освіти. Збирання та збереження усієї друкованої продукції, що виходила на теренах України, було продовжено за правління гетьмана Павла Скоропадського. Тож на момент офіційного утворення Книжкової палати в її фондах вже нараховувалося 2007 вітчизняних новодруків.

Фото: museumlit.org.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-