В’ятрович: Росія намагається експортувати в Україну радянські міфи

В’ятрович: Росія намагається експортувати в Україну радянські міфи

Укрінформ
Україна є полем битви між російськими спробами експортувати до нас відшліфований образ радянського минулого і нашими намаганнями розвінчати цю пропаганду, викриваючи злочини, які в ньому були.

На цьому наголосив ексголова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, виступаючи на відкритті виставки "Battle of memories: міфи та реалії радянської доби" в Музеї Івана Гончара, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сучасна російська пропаганда намагається шліфувати образ радянського минулого, затираючи страшні речі, які були в ньому, вихоплюючи якісь речі, на які реагує кожен, хто жив в ті радянські часи... І це робиться не випадково, тому що реабілітація цього радянського стала на сьогодні ідеологічною базою для правлячого російського режиму. Хоча та ж Росія ставить собі за мету відновлення свого імперського статусу, Радянський Союз, радянське минуле для неї є часом найбільшого розквіту російського імперського проєкту. Відповідно наше завдання є надзвичайно важливим — це проводити деконструкцію цих радянських міфів про радянське минуле", - сказав В’ятрович.

Водночас він зазначив, що, як не дивно, цю роботу треба проводити зокрема і з тими людьми, які навіть не жили в радянські часи.

"Як показує приклад сучасної Росії, люди, народжені після 1991 року, після розвалу Радянського Союзу, завдяки вмілій пропаганді Кремля вірять в те, що в радянські часи жилося краще, ніж живеться зараз. І ці успіхи російської пропаганди в обробці російського населення намагаються експортувати в Україну. Україна справді є полем битви між російськими спробами відновити відшліфований образ радянського минулого і українськими спробами проводити подальшу політику з викриття тих злочинів, які мали місце в радянському минулому", - підкреслив В’ятрович.

Саме цьому, зазначив він, і присвячена виставка під назвою "Битва пам’ятей". Тут ідеться про радянську пропаганду, яка говорить про Радянський Союз як найбільш мирну державу, з величезними здобутками радянської промисловості, радянського способу життя. А в реальності були порожні полиці, люди, які ставали політв’язнями тільки через те, що думали інакше. "Якраз в такий спосіб ми можемо і розвінчувати ці міфи — демонструючи їх наочно і демонструючи протилежну реальність", - сказав В’ятрович.

Читайте також: В'ятрович каже, що пропозиції є, але потрібна пауза

Він також зазначив, що партнером УІНП в організації цього проєкту був Музей історії міста Кам’янського.

"На жаль, дуже багато регіональних музеїв є радянськими музеями. Вони насправді зберігають свій стан таким, яким він був у 1970-ті роки, і з деякими музейниками дуже важко сперечатися, що музей не повинен так виглядати, не повинен бути інструментом продовження радянської пропаганди, навіть попри те, що він зберігає артефакти радянської доби. Музей історії міста Кам’янського якраз показав, що навіть з радянськими артефактами можна говорити правду про радянську владу і радянське минуле. Через те я дуже сподіваюся, що цей проєкт надихне на інші такого роду проєкти, які будуть реалізовуватися з Інститутом національної пам’яті при підтримці Українського культурного фонду", - підкреслив В’ятрович.

Він подякував за підтримку проєкту голові Українського культурного фонду Марині Порошенко, яка також виступила на відкритті експозиції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-