Закон про cash rebate піде на користь українському кіно та економіці — Бородянський

Закон про cash rebate піде на користь українському кіно та економіці — Бородянський

Інфографіка
Укрінформ
Ухвалений Верховною Радою закон про часткову компенсацію іноземцям витрат на виробництво кіно в Україні сприятиме залученню іноземних кіновиробників, а також матиме позитивний вплив на розвиток зовнішнього туризму, індустрії розваг, транспорту тощо.

Про це заявив міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський.

"Ухвалення цього закону піде на користь українській кіноіндустрії та економіці в цілому", - вважає він.

На думку міністра, запровадження кешрібейтів має стати важливою складовою популяризації України в світі - "нашої культурної спадщини, літератури, локацій тощо через їх відображення у продуктах, що будуть створені всесвітньо відомими виробниками контенту".

А залучення в Україну іноземних кіновиробників також матиме позитивний вплив на розвиток зовнішнього туризму, індустрії розваг, транспорту і т.д. "Наприклад, після успіху "Гри престолів" тисячі туристів відвідують місця зйомок серіалу в Ірландії та Хорватії", - нагадав міністр.

Бородянський додав, що закон покликаний створити умови для збільшення ємності національного ринку та залучення додаткових коштів, що дозволить галузі повноцінно функціонувати і без підтримки держави.

Що важливо: кешрібейти будуть повертатись через українські кінокомпанії, тому нерезиденти будуть змушені брати собі в партнери наших кіновиробників, а ті, у свою чергу, зможуть переймати зарубіжних досвід, вивчати нові технології, працювати з іменитими акторами та режисерами, підкреслив міністр.

Читайте також: Я зроблю все, щоб Україна стала потужною кінодержавою - Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, 20 вересня 2019 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроект №1058 "Про внесення змін до Закону України "Про державну підтримку кінематографії в Україні" щодо державної субсидії для повернення частини кваліфікованих витрат, здійснених іноземним суб'єктом кінематографії при виробництві (створенні) фільму в Україні".

Читайте також: Держкіно пояснило, чому серіал "Чорнобиль" повністю не знімали в Україні

Закон передбачає збільшення суми повернення коштів, витрачених в Україні на кіновиробництво, так званих кешрібейтів, з 16,6% до 25% (+5% якщо продукт матиме елементи української культури, наприклад, знятий за мотивами українського твору). Ці витрати будуть компенсуватися лише іноземним виробникам кіно та за умови, що серед бенефіціарів чи в керівних органах компанії-виробника немає резидентів України.

Зміни до Бюджетного кодексу, необхідні для того, щоб закон запрацював, були прийняті Верховною Радою 12 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-