У Нацраді кажуть - це неправда, що ліцензію забирають саме у каналу “112”

У Нацраді кажуть - це неправда, що ліцензію забирають саме у каналу “112”

Укрінформ
У Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення спростовують заяви каналу “112 Україна” щодо спроби позбавити його ліцензії.

Про це заявили члени Нацради під час засідання 19 вересня, на якому щодо п’ятьох телеканалів було застосовано санкцію оголошення попередження, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Йдеться про претензії до 5 регіональних телеканалів (ТОВ "Аріадна ТВ", ТОВ "Лідер ТВ", ТОВ "ТВ Вибір", ТОВ "Новий формат ТВ" і ТОВ "Партнер ТВ"), які його ретранслюють, тим самим порушуючи умови конкурсу, який вони виграли ще 2011 року, і програмну концепцію.

“П’ять компаній отримали ліцензії на регіональне мовлення, самовільно змінили програмну концепцію більш ніж 4 роки тому і продовжують ретранслювати канал “112”, який має зовсім іншу програмну концепцію, незважаючи на те, що зобов’язані забезпечувати регіональною інформацією саме ті регіони, на які вони повинні мовити. Фактично отриманням цих ліцензій тоді вони позбавили можливості мовити регіональні канали і забезпечувати місцевих жителів відповідною інформацією”, - сказала заступник голови Національної ради Уляна Фещук.

Читайте також: НСЖУ про атаку на "112 Україна": Безкарність провокує нові напади

Водночас вона нагадала, що Національна рада навіть не має повноважень щодо анулювання ліцензії будь-якого каналу, і зауважила, що ситуація з каналом “112 Україна” і оголошенням попередження взагалі не має нічого спільного з обмеженням свободи слова.

Своєю чергою, член Національної ради Валентин Коваль зазначив, що представники каналу “112” навіть приїхали до Варшави на нараду ОБСЄ з інформацією про те, що їх позбавляють ліцензії. “Вони викривлюють ситуацію. Кажуть, що ліцензію забирають саме у каналу “112”, а це не правда, при тому, що до каналу “112” зовсім інше ставлення, ніж до цих п’яти компаній, які не виконують свою програмну концепцію”, - заявив він.

Перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим’юк підкреслила, що всі зауваження щодо 5-х регіональних каналів “абсолютно не означають закриття каналу “112”. “Іде маніпуляція. Глядачеві надається неякісна, викривлена, фейкова інформація... Навіть сьогодні в парламенті дехто дозволив собі висловлювання про те, що Національна рада виконує запити нової влади. А ця історія тягнеться вже майже 5 років. І якихось тенденцій тут немає. Йдеться про елементарні порушення програмної концепції, про які дуже добре знає компанія”, - сказала Герасим’юк.

Вона висловила жаль, що на засідання традиційно не прийшли представники телеканалів, щодо яких приймалося рішення.

“Вони продовжують традицію відмови від отримання запрошень, від можливості проговорити на засіданні аргументи, які Національна рада представила. Це дуже прикро. Це слабка позиція. Прикро, що канал “112 Україна” замість того, щоб дослухатися до цих абсолютно законних вимог, витрачає ефірний час на те, щоб шукати компромат на членів Національної ради, огульно звинувачувати їх. Я думаю, що така позиція дуже далека від свободи слова. Вона зі свободою слова не має нічого спільного”, - підкреслила Герасим’юк.

А член Нацради Сергій Костинський зазначив, що в Україні працює більше 400 українських телеканалів, більше 400 радіостанцій, і жоден з них не робить гучних заяв про наступ на свободу слова, “і сьогодні це робить канал “112”, який чомусь себе ідентифікує з п’ятьма регіональними телеканалами, що не є з юридичної точки зору правдою”.

Зрештою, Уляна Фещук зауважила, що у телеканалу “112 ” є супутникова ліцензія, за якою телеканал мовить, і глядачі на місцях можуть продовжувати його дивитися.

“Всі співробітники можуть продовжувати створювати програми. Його діяльність програмній концепції відповідає. Він транслюється і провайдерами програмної послуги, і сигнал можна отримати з супутника. Тому це знову-таки - викривлення інформації”, - сказала вона.

Як повідомляв Укрінформ, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планує 26 вересня розглянути питання щодо продовження ліцензії групі регіональних каналів, які мовлять під логотипом "112 Україна".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-