"Забуті" ділянки, гроші й нерухомість: НАБУ відкрило три справи щодо голови Нацбанку

Укрінформ
Детективи НАБУ порушили три провадження за фактом декларування недостовірної інформації головою Національного банку Яковом Смолієм.
Про це кореспонденту Укрінформу повідомив керівник відділу інформаційної політики та зв’язків із ЗМІ Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Свириденко.

"Нас повідомили, що за обґрунтованими висновками НАЗК порушено три провадження. Детективи НАБУ отримали доступ до декларацій голови Національного банку Якова Смолія і наразі працюють згідно із своїми повноваженнями", - зазначив він.

Свириденко нагадав, що 9 серпня НАЗК ухвалило рішення про результати проведення повних перевірок декларацій Якова Смолія за 2015, 2016 та 2017 роки.

"Також було ухвалено рішення про направлення трьох обгрунтованих висновків, складених за результатами перевірки декларації до НАБУ. У п'ятиденний термін, відповідно до законодавства, орган, до якого направляються висновки НАЗК, повідомляє агентство про порушення відповідних проваджень", - зауважив він.

Свириденко також уточнив, що повноваження Національного агентство завершується із направленням обґрунтованого висновку до органу за підслідністю.

Також представник НАЗК уточнив, що чинним законодавством не передбачена участь представників агентства у судових процесах.

Як повідомляв Укрінформ, НАЗК виявило недостовірні відомості у деклараціях голови Національного банку України.

Посадовець зазначив недостовірні відомості щодо вартості на дату набуття у власність частки трьох нежилих приміщень, доходу, нарахованого йому та дружині у вигляді процентів, не зазначив відомості стосовно наявності у дружини корпоративних прав.

Читайте також: НАЗК виявило у декларації Смолія недостовірні дані на понад 18 мільйонів за три роки

Крім того, Смолій не відобразив інформацію про низку земельних ділянок, які належать йому на праві власності, та кошти, розміщені ним та дружиною на банківських рахунках.

За інформацією НАЗК загальна сума недостовірних відомостей у деклараціях за 2015, 2016 та 2017 роки становить понад 8,5 млн грн, 6,6 млн грн та понад 3,2 млн грн відповідно.

В свою чергу пресслужба Нацбанку оприлюднила офіційне роз'яснення від Якова Смолія у Facebook.

Так, посадовець повідомив, що володіє 8,08% об'єкту нерухомості у Черкасах, при цьому у графі "вартість" він зазначив повну ціну цього об'єкту — близько 3 млн грн. Однак, голова НБУ відмітив, що йому слід було вказати вартість лише тієї частки, яка належить йому - "тобто 242 тис. грн, а не всю суму, адже вся ця різниця була визнана як "недостовірне надання інформації".

Смолій наголосив, що згадані земельні ділянки "давно йому не належать".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-