Рябошапка: Переатестація прокурорів триватиме до двох років

Рябошапка: Переатестація прокурорів триватиме до двох років

Укрінформ
За результатами переатестації кількість прокурорів в Україні має зменшитися, зазначає Руслан Рябошапка.

Про це генпрокурор повідомив після засідання Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Загалом процес (переатестації прокурорів, - ред.) буде досить тривалий, оскільки все-таки країна немаленька, це 11 тисяч прокурорів, які є сьогодні. Плюс після цього має бути добір нових кадрів - ми відкриваємо можливість для людей, які не мали стажу прокурора, працювати в органах прокуратури. Я думаю, що максимум ця реформа затягнеться роки на два - власне, це той так званий спеціальний період, і ми просимо два роки для очищення. Якщо справимося раніше, очевидно, що для всіх буде краще - і для нас, і для країни", - розповів Руслан Рябошапка.  

Він припустив, що за результатами атестації прокурорів стане менше, оскільки немає потреби в такій великій їх кількості. 

Читайте також: Реформа прокуратури передбачає переатестацію всього її складу - Рябошапка

"Ми зараз хочемо розробити систему оцінки якості роботи прокурорів, навантаження на них, проаналізувати загалом, як вони виконують свої повноваження. І потім уже дамо мотивовані наші оцінки, скільки загалом потрібно прокурорів країні", - зазначив Рябошапка, додавши, що зараз кількість прокурорів на сто тисяч населення в Україні - одна з найбільших у світі.

Рябошапка повідомив, що ГПУ вже працює над порядком атестації. Цей процес складатиметься з декількох складових, включаючи оцінку професійної компетентності та доброчесності. 

Генпрокурор зазначив, що ключовим аспектом законопроєкту №1032 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" є запуск оновлення й очищення кадрового складу прокурорів. 

"Я вже говорив не раз публічно, що ми до цього процесу хотіли б допустити як представників міжнародних організацій, наших іноземних партнерів, так і експертів з громадянського суспільства, щоб процес був відкритий і щоб це вчергове не перетворилося на профанацію", - повідомив Рябошапка. 

Читайте також: Прокурори зможуть і надалі займатися справами Майдану - Рябошапка

За його словами, у разі ухвалення закону органи прокурорського самоврядування і Рада прокурорів продовжать працювати. При цьому Рада прокурорів отримає нову функцію, яка пов'язана з урегулюванням конфлікту інтересів серед прокурорів. 

"Ідеться про те, що трохи переформатується орган, який буде здійснювати дисциплінарне провадження стосовно прокурорів. Раніше це була кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів, зараз це будуть кадрові комісії, їх буде створено декілька... Для звільнення прокурора має бути подання кадрової комісії про те, що він порушив закон. І тільки тоді генеральний прокурор чи обласний прокурор може звільнити свого підлеглого", - пояснив Рябошапка.

Читайте також: Генпрокуратура не переслідуватиме політичних опонентів - Рябошапка

Як повідомляв Укрінформ, 10 вересня Верховна Рада прийняла президентський законопроєкт №1032 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури" у першому читанні. 17 вересня Комітет ВР з питань правоохоронної діяльності рекомендував ухвалити його в другому читанні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-