Напади, погрози, заборони: в ОБСЄ назвали основні загрози для журналістів

Напади, погрози, заборони: в ОБСЄ назвали основні загрози для журналістів

Укрінформ
Ключовою загрозою свободі слова в світі лишаються жорстокі напади, утиски, погрози та заборони на професію журналістам.

Проблема вимагає негайного вирішення, адже коли працівники ЗМІ зазнають утисків, страждає не лише професія, а й право громадян на інформацію та право суспільства на діалог та критичні висловлювання, заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір під час масштабної конференції ОБСЄ з прав людини, що проходить у Варшаві, повідомляє пресслужба Національної спілки журналістів України.

"За останні дні й тижні ми стали свідками звільнення багатьох журналістів, за права яких багато наших правозахисників виступали вже давно. Зокрема, серед них і українець Роман Сущенко... Це зайвий раз підтверджує, що завжди треба зберігати оптимізм. Політична воля і діалог багато що роблять можливим. Проте ще багато журналістів лишаються ув’язненими і багато що лишається незробленим. Протягом останніх 7 місяців я понад 120 разів втручався через ув’язнення журналістів та працівників ЗМІ. Це тривожний сигнал, і проблему потрібно терміново вирішувати. Жоден журналіст із нашого регіону не має бути в тюрмі через свою роботу, розслідування та критичну позицію. Настав час захистити юридичну та фізичну безпеку журналістів", - сказав Дезір.

За його словам, торік на Раді міністрів закордонних справ ОБСЄ усі країни-учасники підтвердили, що спільною метою має бути підвищення безпеки журналістів.

Читайте також: Голова НСЖУ обурений закриттям справи про побиття редактора на Чернігівщині

"Ми очікуємо практичних кроків щодо реалізації цих зобов’язань. Сьогодні ми зібралися тут, щоб узяти під захист свободу журналістів та ЗМІ, оскільки коли вони зазнають утисків, страждає не лише професія, а й право громадян на інформацію, право суспільства на діалог та критичні висловлювання. Ми живемо в епоху глибокої трансформації сфери інформації, що відкриває великі можливості, але робить більш вразливою бізнес-модель преси, виживання багатьох новинних агентств і можливість журналістів висвітлювати інформацію. В епоху фейкових новин нам надзвичайно потрібна професійна та етична журналістика як опора демократії. Саме тому ми повинні взяти під свій захист свободи ЗМІ. І ось чому нам потрібно наполегливо працювати над реалізацією зобов’язань по ОБСЄ", - наголосив Дезір.

Читайте також: Глава Нацполіції назвав головні версії вбивства Шеремета

Виступаючи на конференції ОБСЄ з прав людини, голова НСЖУ Сергій Томіленко наголосив, що Спілка підтримує заяву представника ОБСЄ зі свободи медіа, що головною загрозою свободи слова є фізична небезпека, напади на журналістів та погрози насильством.

"НСЖУ виступає на захист безпечної роботи українських журналістів сегментовано – на території України, що контролюється українською владою, на території Російської Федерації, а також на території анексованого Криму та окупованої території Донбасу. Безпосередньо в Україні ми констатуємо повну безкарність за злочини проти журналістів. Відсутні прецеденти ефективних розслідувань нападів, а також відсутні прецеденти вагомого покарання кривдників журналістів. Безкарність провокує нові напади, і трагічним прикладом цьому є вбивство журналіста Вадима Комарова в Черкасах. Ми рекомендуємо владі проявляти політичну волю і засуджувати кожен факт атаки", - зазначив Томіленко.

Читайте також: Троє співробітників Укрінформу постраждали під час нападу - НСЖУ

Особливо це важливо, на думку Томіленка, для того, щоб зупинити атаки радикалів на ЗМІ. Доводиться констатувати, що в Україні радикали регулярно закликають до насильства щодо журналістів, чинять напади на працівників ЗМІ або ж блокують редакції. Наприклад, в липні відбувся жорстокий напад на ІА "Укрінформ", коли постраждали три працівники агентства, але поліція відмовилася затримувати радикалів.

Ключова рекомендація українській владі – організація регулярних публічних звітів правоохоронців щодо ефективності нападів на журналістів. Що ж до безпеки українських журналістів у Російській Федерації, то ми вітаємо звільнення Романа Сущенка із російської в’язниці, але ми засуджуємо кампанію його переслідування за журналістську діяльність. У Криму російська влада переслідує кримсько-татарських громадянських журналістів, а наш колега Микола Семена в свої 70 років отримав судову заборону на професію. Ми закликаємо зняти і заборонити ці переслідування. В окупованому Донбасі ми виражаємо солідарність із Станіславом Асєєвим, котрий 2 роки перебуває в полоні – 30 вересня йому виповниться 30 років, і ми закликаємо спільними зусиллями звільнити нашого колегу.

Читайте також: НСЖУ про атаку на "112 Україна": Безкарність провокує нові напади

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка незаконно заарештували в Москві 30 вересня 2016 року. Його засудили до 12 років ув’язнення в колонії суворого режиму за сфабрикованими обвинуваченнями у шпигунстві. 7 вересня 2019 року Сущенко повернувся в Україну в рамках обміну полоненими з РФ.

Журналіста проекту Радіо Свобода "Крим. Реалії" Миколу Семену засудили в анексованому Росією Криму за журналістську діяльність до 2,5 років тюремного ув’язнення умовно та заборонили два роки займатися журналістською діяльністю.

Станіслав Асєєв – журналіст проекту Радіо Свобода "Донбас. Реалії". Зник у Донецьку 2 червня 2017 року. Майже через два місяці після зникнення сепаратисти повідомили про те, що журналіста заарештовано за підозрою в шпигунстві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-