Про арешт Клиха здогадався після додаткового допиту про війну в Чечні - Карпюк

Про арешт Клиха здогадався після додаткового допиту про війну в Чечні - Карпюк

Відео
Укрінформ
Про арешт Станіслава Клиха Микола Карпюк здогадався після проведення додаткового допиту щодо участі у війні в Чечні.
Про це на пресконференції в Укрінформі сказав звільнений український політв’язень Микола Карпюк.

“Зі Станіславом Клихом я знайомий з 1993 або 1994 року, коли він ще студентом вступив до організації. З того часу спілкувався з ним доволі частенько. А про те, що він арештований і проходить по справі, я почав здогадуватися у вересні 2015 року, оскільки мені додатково було проведено допит на тему, чи брав він участь у війні чеченській. Я пояснив, що ця людина ніколи не займалася військовими справами. Він відноситься до політичного крила УНА-УНСО”, - розповів Карпюк.

Він додав, що побачився з Клихом 15 вересня 2015 року, коли їх вивозили на перше засідання Верховного суду Чеченської республіки.

“Тоді він був в адекватному стані і там він мені показав усі свої шрами, показав своє тіло і те, що з ним зробили і що з ним відбувалося”, - сказав Карпюк.

Він додав, що ще не бачився зі Станіславом Клихом, лише спілкувався з лікарем, який повідомив, що його стан стаблізується, але спілкування зі сторонніми ще недоречні. Зараз, за словами Карпюка, разом з Клихом знаходиться його матір та родичі.

“Я хочу зустрітися, але не хочу нав'язуватися. ... Як буде можливість, хотів би побачитися”, - сказав Карпюк.

Читайте також: Карпюк розповів, про що йшлося у його свідченнях щодо Яценюка

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. На батьківщину повернулися 11 незаконно засуджених українців: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Олексій Сізонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов, а також 24 моряки, які були захоплені Росією у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

У 2016 році українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха засудили до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і в 1994-1995 роках воювали у складі бандформувань у Чечні.

Клих заявив, що ніколи не був у Чечні.

Пізніше стало відомо, що стан його психічного здоров'я сильно погіршився через тортури у в'язниці. За словами матері Клиха, Станіслава катували в Росії, змушуючи свідчити проти експрем'єра Арсенія Яценюка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-