Карпюк розповів, про що йшлося у його свідченнях щодо Яценюка

Карпюк розповів, про що йшлося у його свідченнях щодо Яценюка

Відео
Укрінформ
Російська Федерація є територією абсолютного беззаконня та відсутності будь-якого права.

На цьому наголосив звільнений український політв'язень Микола Карпюк під час пресконференції в Укрінформі, повідомляє кореспондент агентства.

“Росія — це територія абсолютного беззаконня. Росія — територія відсутності будь-якого права. Як мені сказав командир команди, яка здійснювала тортури наді мною, він назвався Максимом: “Це Російська Федерація, тут немає прав людини, тут і людини як такої немає”. Він абсолютно правильно сказав. Це треба усвідомлювати”, - сказав Карпюк.

Він закликав українців цінувати свою свободу, яку маємо, та пишатися тим, що ми не схожі на росіян.

Політв’язень також на прохання журналістів спробував проаналізувати мотиви Олександра Малофеєва, який був єдиним свідком обвинувачення та прямо вказав на начебто участь Карпюка та Клиха та політика Арсенія Яценюка у бойових діях у Чечні. Карпюк розповів, що раніше Малофеєв жив у Керчі та не вважався законослухняним громадянином.

“Він сам наркоман по своїй суті, і на якомусь етапі у нього сталася ситуація у Криму, коли його почала переслідувати братва, бо він не так себе поводив. Він втік до своєї мами у Новосибірськ. Там за вбивство йому дали 23 роки, а у 2009 році до нього під’їхали офіцери ФСБ та предметно із ним поспілкувалися. Малофєєв вивчив ситуацію, як він та де, у яких місцях воював і став головним свідком по чеченський війні”, - сказав звільнений політичний в’язень Кремля.

Читайте також: Карпюк “інформаційно вливається” в Україну і думає, чим зайнятися

Він також вкотре наголосив, що голова Слідчого комітету РФ Олександр Бастрикін у жовтні 2014 року збрехав журналістам про те, що володіє інформацією та свідченнями Карпюка і Клиха про участь Яценюка у війні в Чечні.

“Станіслав (Клих — ред.) підписав у якомусь протоколі про те, що нібито він десь бачив Яценюка у Грозному. У моїх свідчення стосовно Яценюка чітко говориться, що не знаю, чи він був у Чечні, чи ні”, - сказав Карпюк.

Як повідомляв Укрінформ, 7 вересня між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35. На батьківщину повернулися 11 незаконно засуджених українців: Роман Сущенко, Олег Сенцов, Микола Карпюк, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Станіслав Клих, Олексій Сізонович, Павло Гриб, Едем Бекіров, Євген Панов, Артур Панов, а також 24 моряки, які були захоплені Росією у районі Керченської протоки у листопаді 2018 року.

Читайте також: Карпюк - про росТБ: Як треба зневажати народ, щоб так цинічно йому брехати?

У 2016 році українців Миколу Карпюка і Станіслава Клиха засудили до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. За версією російського слідства, вони були членами організації УНА-УНСО і в 1994-1995 роках воювали у складі бандформувань у Чечні.

Клих заявив, що ніколи не був у Чечні.

Пізніше стало відомо, що стан його психічного здоров'я сильно погіршився через тортури у в'язниці. За словами матері Клиха, Станіслава катували в Росії, змушуючи свідчити проти експрем'єра Арсенія Яценюка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-