Ситуацію зі знеболенням в Україні прирівнюють до тортур - Скалецька

Ситуацію зі знеболенням в Україні прирівнюють до тортур - Скалецька

Укрінформ
В Україні настільки обмежений доступ до знеболення, що міжнародні організації, такі як Human Rights Watch, прирівнюють це до тортур.

Про це міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька заявила під час онлайн-зустрічі, присвяченій захисту прав пацієнтів в Україні, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Українські пацієнти мають право на усунення надмірного болю. Доступ до знеболення - це одне з дуже серйозних та дуже гострих питань. Надто для паліативних пацієнтів, які перебувають у термінальній стадії - вони потребують серйозного знеболення. У нас є міжнародні зобов’язання, які ми маємо виконувати, є певні напрацювання, які ми продовжуватимемо вирішувати. Було оприлюднено звіт Human Rights Watch, у якому констатувалося, що в Україні такий низький рівень доступу до знеболення, що це трактується, як тортури, і це є неприпустимим”, - зазначила Скалецька.

Читайте також: Україна має переглянути ставлення до людей із психічними проблемами - глава МОЗ

За її словами, проблема і в тому, що українські лікарі бояться брати на себе відповідальність за призначення потужних знеболювальних з огляду на можливі звинувачення у зловживаннях. Скалецька підкреслює, що така ситуація має певний зв’язок з наркополітикою в країні. Але, на її думку, також є “брак комунікації між правоохоронною та медичною сферами“. “Ми маємо її налагодити, регламентувати свої дії задля інтересу пацієнта”, - підкреслила міністр охорони здоровʼя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-