В Україні вперше відзначатимуть День безпеки пацієнтів

В Україні вперше відзначатимуть День безпеки пацієнтів

Укрінформ
Вперше в Україні 17 вересня 2019 року відзначатиметься День безпеки пацієнтів.

Про це йшлося на пресконференції в Укрінформі.

Учасники заходу поінформували, що перший щорічний День безпеки пацієнтів України відзначається одночасно з Всесвітнім днем безпеки пацієнтів з метою підвищення поінформованості та співпраці для більшої безпеки пацієнтів. У ході заходу наголошувалося, що перше і глобальне завдання плану дій з безпеки пацієнтів є контроль за внутрішньолікарняними інфекціями.

За словами начальника Департаменту з питань охорони здоров'я Офісу Президента Ігоря Луріна, указ про відзначення Дня безпеки пацієнтів був підписаний Президентом України Володимиром Зеленським на початку вересня.

“Перший щорічний Всесвітній день безпеки пацієнтів було запроваджено на виконання резолюції 72-ї Всесвітньої асамблеї здоров'я, яка була ухвалена 28 травня 2019 року. У сфері безпеки пацієнтів, насамперед, потребує уваги проблема щодо внутрішньолікарняних інфекцій. У США хворих, які інфікуються внутрішньолікарняними мікроорганізмами — понад 2 млн осіб, з них близько 88 тисячі помирають. Америка витрачає від 4 до 10 млрд доларів на боротьбу з такими інфекціями, а Велика Британія — понад 1 млрд фунтів”, - наголосив Лурін.

Він додав, що проблема внутрішньолікарняних інфекцій в Україні є також надактуальною.

“В Україні щороку в лікарнях інфікується понад мільйон осіб, понад 5 тисяч помирає. З кишені платника витрачається нашою державою на боротьбу з внутрішньолікарняними інфекціями понад 8 млрд гривень”, - сказав Лурін.

За словами завідувача лабораторії безпекових стратегій в охороні здоров’я ДУ «Інститут громадського здоров’я ім. О.М.Марзєєва НАМП України» Юрія Скалецького, у сфері безпеки пацієнтів Україні слід користуватися досвідом світової спільноти.

Він стверджує, що Україною ігноруються напрацювання, зокрема, напрацювання європейського бюро ВООЗ, що стосуються мінімізації шкоди для пацієнта. “За нашими консервативними оцінками, кожен день у вітчизняних стаціонарах через проблеми, яких можна було б уникнути, помирає понад 30 пацієнтів. Водночас через ДТП гине 10 людей, на виробництві — одна особа. Це проблема країн з перехідною економікою, що розвивається. У нашій нормативній базі з реформування системи управління якості надання медичної допомоги таке поняття, як “безпека пацієнтів” відсутнє”, - сказав Скалецький.

Читайте також: Хворих на лімфоми в Україні лікують на рівні світових стандартів - експерт

Він висловив сподівання, що новий склад МОЗ зверне увагу на проблему безпеки пацієнтів, і в Україні, нарешті, буде створено безпечне лікарняне середовище у закладах охорони здоров’я.

У свою чергу доцент, завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії Київської клінічної міської лікарні № 3 Роман Федосюк звернув увагу на проблеми, які існують у закладах охорони здоров’я України.

“У лікарняних закладах існують латентні загрози безпеці пацієнтам — небезпеки, приховані в інфраструктурі лікарень: архітектурний дизайн, інженерно-технічне забезпечення, матеріально-технічна база. Вони істотно відстають від міжнародних стандартів і потребують невідкладного перегляду. Особливо це стосується інженерно-технічного забезпечення оперативних блоків та реанімаційних відділень, де будь-які помилки чи збої призводять до летальності та зростання кількості смертей”, - сказав Федосюк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-