Сенцов на YES показав річ, яка дратувала російських тюремників всі 5 років

Сенцов на YES показав річ, яка дратувала російських тюремників всі 5 років

Відео
Укрінформ
Режисер Олег Сенцов Сенцов під час виступу на XVI щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії YES продемонстрував банку з синьо-жовтими смужками та написом "Слава Україні" як символ його малої боротьби у тюрмах Росії.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Там, де я був п’ять років, кожна дрібниця, кожна річ має велике значення... В мене була проста банка і два зошити - жовтий і синій. Я їх не замовляв, мені їх передали ще на самому початку. Я взяв і вирізав із зошитів дві смужки - синю і жовту і наклеїв на цю банку і написав два слова "Слава Україні" і поставив на найвидніше місце. Всі п’ять років "подорожі" по тюрмах РФ вона була зі мною. Я ставив її на найвидніше місце, вона дратувала тюремщиків, вони її забирали, відривали прапор. Це була моя маленька боротьба. Це звичайно не Іловайськ і не Дебальцево", - сказав Сенцов.

Він додав, що не був на Донбасі, на війні, бо його арештували за два дні до того, як планував туди поїхати.

"Так сталося, у кожного своя доля, ми не вибираємо...Я вів свою маленьку боротьбу, нікому невідому, нікому невидну один на один з цієї системою - за себе, за свою гідність, за свою країну і за дві смужки - жовту і синю", - додав Сенцов.

Після цих слів він продемонстував цю банку учасникам зустрічі. Він також продемонстував так званий нагрудний знак, які роздають у тюрмах РФ в'язням. У Сенцова він був з червоною смужкою.

"Червона смужка значить, що схильний до втечі, спецконтроль, спецвязень та інші моменти. Я на пам'ять його забрав з собою", - додав Сенцов.

Він також кинув у банку з синьо-жовтими смужками цей нагрудний знак і передав Президенту України Володимиру Зеленському.

"Мені би дуже хотілося, щоб ця банка якомога швидше наповнилась знаками тих, хто все ще знаходиться в полоні - в Росії, на Донбасі і в Криму. Пане Президенте, зробіть так, щоб ця банка була якнайшвидше повною", - сказав Сенцов.

У відповідь Зеленський прийняв банку і пообіцяв робити все можливе, аби "ця банка заповнилася дуже швидко".

Читайте також: Сенцов видасть щоденник про 145 днів голодування, який вивіз із російської в’язниці

Зауважимо, що на конфернції зі вступним словом виступив Віктор Пінчук, далі мав виступати Володимир Зеленський, але він поступився Олегу Сенцову та виступив після нього.

На конференцію, організовану міжнародним форумом YES у партнерстві з Фондом Віктора Пінчука, зберуться понад 400 провідних політиків, дипломатів, бізнесменів, громадських активістів і експертів з 26 країн, які будуть обговорювати глобальні виклики майбутнього, а також політичну ситуацію і її значення для Європи та України.

XVI Щорічна зустріч Ялтинської Європейської Стратегії (YES) "Щастя зараз. Нові підходи для світу в кризі" проводитиметься з 12 по 14 вересня.

Фото: YES © 2019. Фотографи: Сергій Іллін, Олександр Індичий та Олександр Пілюгін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-