Понад 20% переселенців вважають, що їхній голос на виборах нічого не вирішує

Понад 20% переселенців вважають, що їхній голос на виборах нічого не вирішує

Опитування
Укрінформ
Понад 20% внутрішньо переміщених осіб вважають, що їхній голос на виборах ні на що не пливає.

Про це сказала старша координаторка проєктів IFES в Україні Надія Пашкова під час презентації в Укрінформі дослідження "Опитування ВПО в Україні: основні висновки".

"Перше важливе питання, яке ми щороку ставимо внутрішньо переміщеним особам, - це ставлення ролі індивідуума до демократії в Україні. І ВПО все більше розчаровуються у своїй реалізації права голосу", - заявила Пашкова.

Зокрема, за даними дослідження, лише 21% опитаних "абсолютно згодні" з тим, що "не має значення, як я голосую, від цього нічого не зміниться", 33% - "скоріше згодні" з цим твердженням. Крім того, 41% респондентів вважають, що політики "не розуміють таких людей, як вони".

Пашкова також звернула увагу на те, що опитування проводилося до президентських і парламентських виборів.

"Щодо ознайомлення ВПО з роботою державних інституцій: найбільше ВПО ознайомлені з роботою Верховної Ради - 60%, 50% ВПО знайомі з роботою Кабміну, 52% - Міністерства соціальної політики. І щодо довіри - не дивлячись на те, що на той час ВПО найбільше були знайомі з роботою Верховної Ради України, довіра була найменша - лише 2%. Те ж саме було з Кабінетом міністрів України - 2%, а Адміністрація Президента набрала 5%", - розповіла старша координаторка проєктів IFES в Україні.

Вона також зауважила, що цікавими є результати щодо вірогідності голосування на виборах. Зокрема, 20% опитаних "дуже ймовірно" були готові проголосувати на виборах Президента України.

"Наскільки ми знаємо реальну ситуацію, то не більше 1% ВПО змогли реалізувати своє виборче право", - додала старша координаторка проєктів IFES в Україні.

Дослідження "Опитування ВПО в Україні: основні висновки" проводилось у лютому-березні 2019 року за підтримки уряду Великої Британії компанією Ipsos. Було опитано 2063 ВПО, які проживають у домогосподарствах.

Читайте також: До виборів майже половина переселенців вважали, що не мають права голосу

Для вибірки було використано дані Міністерства соціальної політики (МСП) та Офісу ООН із координації гуманітарних питань.

Для проведення інтерв'ю використовувався метод, що поєднав випадкову вибірку з методом "снігової кулі".

Презентація дослідження проводилась Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) та Громадським холдингом "Група впливу" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine - USAID Україна), Міністерства міжнародних справ Канади (Embassy of Canada in Ukraine) та британської допомоги від уряду Великої Британії (British Embassy Kyiv).

Фото: Олена Худякова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-