Ніхто не знав, крім адвоката: Сенцов на травень планував нове голодування

Ніхто не знав, крім адвоката: Сенцов на травень планував нове голодування

Укрінформ
Режисер Олег Сенцов, перебуваючи в ув'язненні в Росії, планував розпочати друге голодування в травні, якби не було прогресу в переговорах про обмін утримуваними особами між Україною і РФ.

Про це він розповів на пресконференції у вівторок в Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ніхто не знав, крім адвоката. Я в травні планував уже розпочати друге голодування. Я до нього готувався... Тому що я не знав, чи буде щось після виборів (виборів Президента в Україні - ред.). І після виборів почався це рух. Я зрозумів, що все це притримаю до того випадку, якщо раптом почнуться загострення у відносинах, зірвуться мости, і тому ні в якому разі не хотів заважати переговорам, які потихеньку починалися. І ось вони завершилися, ми тут, не довелося вдаватися ще раз», - сказав Олег Сенцов.

Оголошуючи голодування в ув'язненні Олег Сенцов хотів привернути увагу до ситуації з українськими політв'язнями, а зовсім не ставити ультиматуми президенту РФ Володимиру Путіну.

"Ми всі розуміли, що Путін на ультиматуми не погодиться. Це (голодування - ред.) не було ультиматумом, ...я просто привертав до цієї ситуації увагу, не тільки до себе особисто, а й до всіх політв'язнів. Це не спрацювало тоді, але це допомогло зараз, коли хвиля стала підніматися", - сказав Сенцов.

Він додав, що вдячний Олександру Кольченку за підтримку, коли Олександр теж оголосив голодування в знак солідарності з українським режисером.

"Я вдячний Сашкові, що він мене підтримав. Я розумію, що йому було дуже важко, у нього гірше зі здоров'ям, з вагою. Йому було набагато важче, ніж мені. Я, з одного боку, дуже переживав за нього, з іншого, вдячний, що він це зробив", - сказав Сенцов.

Читайте також: Сенцов заявив, що йому з Кольченком намагалися всучити паспорти РФ

Він також розповів, що в нього був час відновитися після першого голодування, а також що намагався використовувати будь-яку можливість в ув'язненні, щоб займатися спортом.

Як повідомлялося, 7 вересня відбулося взаємне звільнення громадян України і РФ. В Україну в рамках звільнення прибули 35 українців - 24 військовополонених моряки й 11 політв'язнів, серед яких і режисер Олег Сенцов.

Його та активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою провину не визнали. Сенцов відбував покарання в місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Читайте також: Кольченко і Сенцов вважають, що Крим повернуть лише після повалення Путіна

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають в російських в'язницях, Сенцов «письмово погодився на споживання їжі». Він назвав це «вимушеним заходом через загрозу насильницького годування».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-