Сенцов каже, що не має претензій до двох фігурантів у його справі

Сенцов каже, що не має претензій до двох фігурантів у його справі

Укрінформ
В українського режисера Олега Сенцова немає претензій до двох фігурантів у його справі.

Про це колишній бранець Кремля Олег Сенцов сказав на пресконференції, відповідаючи на запитання, чи є у нього претензії до фігурантів у його справі Олексія Чернія і Геннадія Афанасьєва, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Колекціонування образ - це захоплення слабких. Якщо хочеш бути сильним - треба вміти прощати. Тому у мене немає ніяких образ, претензій, тим більше дій проти Афанасьєва і Чернія. У кожного своя доля, кожен вибирає своє. Гена зміг врешті-решт в якійсь мірі реабілітуватися. Я бажаю їм обом: Чернію - свободи, Геннадію Афанасьєву - всього хорошого. І ніяких претензій. Але це не означає, що я зобов'язаний з ним (Афанасьєвим - ред.) спілкуватися", - сказав Сенцов.

Режисер додав, що у його справі показання змінювалися щомісяця.

"Усе інше, що стосується вибухів, це все фантазії ФСБ, яка взяла за основу свідчення Чернія і зліпила з усього цього історію. Тому що, якщо ви уважно стежили за цією справою і читали показання, а я їх читав, дають ознайомлюватися в кінці, то вони щомісяця змінювалися", - сказав Сенцов.

За його словами, щоразу нові свідчення були "все глибше".

Читайте також: Сенцов — про російську тюрму: Фізичного насилля не було, лише психологічний тиск

"Було так: ми затримали Сенцова, він щось там робив, був в курсі, а потім щотижня нові свідчення, нові, все глибше й глибше, і ось я вже через два місяці або три став організатором (теракту - ред.). З'явилася якась там зброя... Все підводилося заднім числом, щоб якось це ускладнити ..."- розповів Сенцов.

Як повідомлялося, 7 вересня відбувся взаємний обмін громадян України і РФ. В Україну прибули 35 українців - 24 військовополонені моряки і 11 політв'язнів, серед яких режисер Олег Сенцов, активіст Олександр Кольченко.

Їх затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за обвинуваченням у нібито організації терактів на півострові. Разом з ними у справі проходили Геннадій Афанасьєв і Олексій Черній, які погодилися співпрацювати з російським "слідством". Пізніше Афанасьєв заявив, що всі свідчення надавав під тиском.

У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали.

Сенцов відбував покарання у місті Лабитнангі, на півночі Росії. Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов "письмово погодився на прийом їжі". Він назвав це "вимушеним заходом через загрозу насильницького годування".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-