Голова МЗС Молдови пояснив, чому затягується екстрадиція судді Чауса

Голова МЗС Молдови пояснив, чому затягується екстрадиція судді Чауса

Укрінформ
Молдова готова співпрацювати з Україною у вирішенні питання екстрадиції судді Миколи Чауса та інших питань.

Про це заявив міністр закордонних справ і європейських питань Ніку Попеску на спільному брифінгу з главою МЗС України Вадимом Пристайком у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми обговорювали це питання (щодо екстрадиції суді М. Чауса - ред.) у липні під час мого візиту до Києва, проте судова та виконавча гілки влади відокремлені. Зараз Молдова здійснює реформу судової системи... і на сьогодні немає такого результату, який був би остаточним або щоб я міг щось пообіцяти. Але я запевняю, що ми зробимо все можливе, щоб співпрацювати з Україною для вирішення цієї справи та інших питань», - сказав Попеску.

Читайте також: Україна і Молдова домовляються про безкоштовний роумінг — Пристайко

Пристайко, у свою чергу, додав, що Україна дійсно хотіла б «отримати назад цю людину, як і деяких (інших)».

«І Президент України теж у розмові з прем'єр-міністром (Молдови М. Санду - ред.), і ми на всіх офіційних рівнях нагадуємо про те, що ми хотіли б, щоб цей процес завершився якомога швидше», - зазначив Пристайко.

Як повідомляв Укрінформ, 9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Миколу Чауса в отриманні хабара в розмірі 150 тис. доларів. Ці гроші знайшли у двох скляних банках, які суддя особисто закопував у дворі власного будинку.

У вересні того ж року Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури України про надання згоди на затримання та арешт судді. При цьому Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року суддя перебував у міжнародному розшуку за лінією Інтерполу.

1 березня 2017 року Чаус здався правоохоронцям у Молдові. Відразу після цього САП заявила про намір вимагати його видачі Україні для проведення досудового розслідування у відповідності з законодавством.

У вересні 2017 року керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявляв, що питання екстрадиції українського судді Миколи Чауса з Молдови в Україну залежить від рішення президента країни Ігоря Додона.

Пізніше Вища рада правосуддя тимчасово відсторонила Чауса від посади.

У липні цього року слідчі центрального апарату ДБР зареєстрували кримінальне провадження щодо організації можливого незаконного вивезення групою осіб судді через держкордон України до Молдови.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-