Своє 100-річчя Театр Франка відзначить вісьмома прем’єрами та міжнародним фестивалем

Своє 100-річчя Театр Франка відзначить вісьмома прем’єрами та міжнародним фестивалем

Укрінформ
Свій ювілейний, 100-ий сезон Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка відкриває 11 вересня прем’єрою “Поминальна молитва” за п’єсою Григорія Горіна.

Про це повідомив генеральний директор - художній керівник театру Михайло Захаревич під час урочистого збору трупи 6 вересня з нагоди початку 100-го сезону.

“11 вересня у нас буде прем’єра “Поминальна молитва” - це оновлена версія вистави “Тев'є-Тевель” в постановці Сергія Данченка і Дмитра Чирипюка, в якій грав Богдан Ступка. Причому в головній ролі ми побачимо Богдана Бенюка, який ще тоді разом зі Ступкою був призначений на головну роль. Але він зіграє тільки зараз”, - сказав Захаревич.

Водночас керівник театру пояснив зміну назви цієї вистави.

“Носії авторських прав Григорія Горіна попросили, щоб ми назвали цю виставу не “Тев’є-Тевель”, а “Поминальна молитва”. Ми не можемо їм відмовити, вони на це мають право. І тому в останні дні ми поміняли наші афіші”, - зазначив Захаревич.

Головний режисер театру Дмитро Богомазов розповів про прем’єри, які глядачі побачать впродовж 100-го сезону.

“В театрі буде вісім прем’єр. Чотири - на Великій, чотири — на Камерній сцені. “Поминальна молитва” - це перша прем’єра. Дуже знакова вистава для нашого театру, що починає цей святковий рік. У грудні ізраїльський режисер Давід Петросян з Петром Богомазовим будуть робити “Снігову королеву” для дітей. У березні - “Украдене щастя”, яке свого часу ставив Сергій Данченко. Але повторюватися ми не будемо, робитимемо сучасну виставу. Ми запросили керівника Угорського національного театру Аттілу Віднянського ставити “Сірано де Бержерака” Ростана, це буде остання прем’єра сезону”, - розповів Богомазов про постановки на Великій сцені.

Щодо Камерної сцени, то, за його словами, Андрій Приходько представить на ній 18 жовтня прем’єру “Лунаса” за п'єсою Брайана Фріла "Танці на Луназу". Відомий швейцарський хореограф та режисер Томас Меттлер працюватиме над виставою “Стіна” за п’єсою, яка ще в роботі, - її прем’єра 17 грудня. У квітні відбудеться прем’єра “Крум” за п’єсою Ханоха Левіна в постановці Давіда Петросяна. У червні - “Трамвай “Бажання” за п’єсою Теннессі Вільямса, який на запрошення театру поставить одеський режисер Іван Уривський.

Богомазов додав, що на наступний рік також запрошено до поставки “Ревізора” Миколи Гоголя одного з найкращих режисерів Європи Оскараса Коршуноваса. А великий творчий вечір до 100-річчя театру планується на травень.

Читайте також: Відкриття 156-го концертного сезону у Національній філармонії України: фестивалі та мистецькі проєкти

“У нас починається цілий рік свят. Нам треба поставити гарні вистави, поїхати кілька разів за кордон, щоб нас побачили. Треба взяти участь у фестивалях, як за кордоном, так і в Україні. Ми вже маємо запрошення на 15 фестивалів в наступному році, з них 2 зарубіжних, але їх буде більше. Зокрема, планується участь у Клайпедському театральному фестивалі. До нас приїдуть ставити вистави відомі європейські режисери. Буде багато творчих експериментів. Ми багато їздимо і будемо їздити на Схід”, - розповів Михайло Захаревич.

Він також додав, що франківці ініціюють проведення на державному рівні наприкінці травня Міжнародного фестивалю національних театрів Європи.

“Ми хочемо, щоб 10 кращих театрів на нашій сцені в межах святкування нашого 100-ліття показали свої кращі вистави. Це буде величезний подарунок нам від Європи”, - підкреслив керівник театру.

Насправді урочистий збір трупи, на який було запрошено чимало гостей та журналістів, сам став цілою виставою, під час якої вшанували пам’ять митців, що пішли в інший світ, делегували молодь покласти квіти на місця їх поховання. Запросили на сцену ветеранів, які понад півстоліття віддали служінню їй. Показали відео зі знімками акторів — минулих років і нинішніх; глядачі побачили на екрані сцени з вистав, історичну хроніку. Михайло Захаревич здійснив екскурс в історію Театру Франка, висвітливши найцікавіші і найзнаковіші її сторінки.

Ця урочиста подія завершилась на високій емоційній ноті. Композитор Анатолій Карпенко присвятив улюбленому театрові нову пісню, яку так і назвав - “Театр, театр”, і виконав її разом зі своєю дружиною — співачкою Жанною Боднарук. А відомий майстер імпровізації Анатолій Хостікоєв запросив потанцювати під цю пісню Галину Яблонську, яка виходить на рідну сцену вже 68 років. В енергійному темпі вони пройшлися довкола зали, заохотивши до кола решту акторів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-