На

На "Донбас медіафорумі" радилися, як запобігти маніпуляціям у ЗМІ

Фото
Укрінформ
"Час обирати журналістські стандарти" - таке гасло дводенного форуму "Донбас медіафорум 2019", який розпочав роботу у 5-зірковому готелі "Харків Палас" центрі міста.
Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Близько 600 учасників - журналістів, активістів громадських, у тому числі, правозахисних організацій, представників влади з Харкова, звільнених територій Донецької та Луганської областей - зібрав форум "Донбас медіафорум 2019". Це вже п'ятий такий медіафорум, але вперше він проходить у Харкові.

Форум, підкреслив на відкритті один з його організаторів та модератор заходу, голова правління ГО “Донецький інститут інформації” Олексій Мацука, поставив перед собою завдання вплинути на зниження рівня маніпулятивності ЗМІ, посприяти зменшенню вразливості аудиторій до маніпуляцій з боку певних політичних сил та непрофесійних журналістів, стимулювати виваженість виборчих рішень, особливо у східних та південних областях країни.

Донбас Медіа Форум 2019 у Харкові / Фото: Вячеслав Мадієвський, Укрінформ

Як сказав у привітанні учасникам форуму заступник керівника Офісу Президента Юрій Костюк, протягом двох днів на панельних дискусіях та майстер-класах за участю відомих журналістів буде обговорено питання, які мають особливе значення в умовах інформаційної війни. Мета обговорень - посилення протидії викликам для свободи слова.

"Перефразуючи вислів Андрія Богдана (глава Офісу Президента - ред.), що владі не потрібні журналісти-посередники, хочу, бажаючи успіху форуму, підкреслити, що в умовах війни потрібні журналісти-союзники", - сказав Костюк.

За словами директора "Інтерньюз в Україні" Джилліан МакКормак, не потрібно, щоб ЗМІ розповідали тільки про позитивне: "Треба казати правду, якою б вона не була".

Перша панельна дискусія, яка розпочалася одразу після церемонії відкриття форуму - "Медіа як інструмент для маніпуляції суспільною думкою під час виборчої турбулентності: як цьому протистояти". На ній запропоновано до обговорення питання роботи ЗМІ в умовах, як сказано, токсичного, заполітизованого інформаційного ринку, збуджуючих ворожнечу висловів у соцмережах та зневіри населення в ЗМІ.

Треба, стверджують учасники дискусії, не тільки збільшувати вагу проукраїнських ЗМІ, починаючи з теле- та радіоканалів, але й все зробити для того, щоб деякі проросійські ЗМІ стали проукраїнськими.

Щодо теми Донбасу, то, прозвучало в ході дискусії, треба висвітлювати цей регіон не тільки як зону військових подій, а розповідати про щоденне життя людей та подолання проблем.

Читайте також: ЗМІ на окупованому Донбасі ліплять із Росії образ “друга і родини” - правозахисники

У рамках форуму працюють виставки літератури на тему подій в Донбасі та Криму, причому велику кількість книг передано у подарунок учасникам форуму.

Медіафорум проходить за підтримки міжнародних спонсорів, зокрема, Посольства США в Україні та представництва USAID.

На організацію форуму, кажуть представники спонсорів, використано не менше 100 тис. доларів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-