На Тернопільщині у ДТП загинув легендарний український бард Василь Жданкін

На Тернопільщині у ДТП загинув легендарний український бард Василь Жданкін

Укрінформ
Загинув володар гран-прі «Червона рута-1989», український бард, кобзар та бандурист Василь Жданкін.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив журналіст та музикознавець з Тернополя Михайло Маслій.

«Ввечері 2 вересня у Кременці, що на Тернопільщині в ДТП загинув володар гран-прі «Червона рута-1989» Василь Жданкін. В останні роки співак уподобав їзду на скутері, його часто можна було побачити в місті чи дорогою на дачу, якою так пишався, адже природа там була нерукотворної краси. 2 вересня 2019 року, приблизно біля 20 години вечора, він, як виявилося, востаннє повертався на ньому до рідної хати, машина збила його на смерть за якихось кількасот метрів від домівки, аварія трапилася біля краєзнавчого музею», - йдеться у повідомленні.

Як пише Маслій, Василеві Жданкіну у травні виповнився 61 рік, він був у розквіті творчих і життєвих сил, перебував на мистецькому пікові.

Нагадаємо: Жданкін — перший виконавець майбутньої головної пісні країни на великому концерті — нашого гімну «Ще не вмерла Україна!» В дуже драматичний момент історії він заспівав цю пісню-гімн на фестивалі ”Червона рута” у вересні 1989 року в Чернівцях.

Навчався в Українській сільськогосподарській академії, Львівській консерваторії. Закінчив диригентський факультет Рівненського інституту культури(1987), де створив квартет «Птах», був лауреатом фестивалю «Оберіг» (1990, Луцьк).

Працював у Рівненській обласній філармонії, в театрі-студії «Не журись!» у Львові. Знявся у кінострічках «І снігом стелиться життя» та «Українці, ми врятовані». Гастролював у більше ніж у 20 країнах, у тому числі – в Аргентині, Канаді, США. Автор низки музичних творів на власні та вірші українських поетів.

У Василя Жданкіна залишилися дружина, син та дві доньки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-