У Берліні відкрилася виставка, присвячена жертвам Голокосту в Україні

У Берліні відкрилася виставка, присвячена жертвам Голокосту в Україні

Фото
Укрінформ
У холі МЗС ФРН у Берліні в середу відкрилася виставка «Захистити пам’ять та візуалізувати братські могили Голокосту в Україні».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

«Вермахт, СС, німецькі підрозділи поліції та їхні пособники вбивали в Україні в селищах, на площах, у лісових масивах, на вулицях і в окопах: більше мільйона євреїв, щонайменше 12 тис. ромів, незліченна кількість радянських військовополонених і людей з психічними або фізичними обмеженнями», - сказав міністр закордонних справ ФРН Гайко Маас, відкриваючи виставку.

Він зауважив, що незважаючи на неймовірний вимір цих злочинів, ця частина Голокосту все ще недостатньо відома. Тому такі виставки дуже важливі - тим більше, що очевидців цих страшних подій стає все менше і менше.

У Берліні відкрилася виставка, присвячена жертвам Голокосту в Україні / Фото: Ольга Танасійчук, Укрінформ

Посол України в ФРН Андрій Мельник звернув увагу на те, що на території теперішньої України проживав кожен третій єврей, знищений Третім рейхом (з 2 млн 994 тис. 684 осіб).

За словами дипломата, український уряд підтримує проект «Захистимо пам'ять». Україна хоче, щоб не лише ряд істориків, а й усе німецьке суспільство, громадськість, передусім молодь знали більше про такі сторінки історії, а також про те, що Україна - одна з країн, яка зазнала найбільших людських втрат під час Другої світової війни, коли нацистський режим убив майже кожного четвертого жителя України.

Мельник висловив сподівання, що розпочате 2 роки тому в Бундестазі обговорення питання історичної відповідальності Німеччини перед Україною буде продовжено.

Посол також звернувся до федерального уряду, Бундестагу та сенату Берліна із закликом створити меморіал мільйонам жертв нацистського терору в Україні, а також документаційний центр у Берліні (подібну ідею щодо польських жертв кілька днів тому підтримали 240 депутатів Бундестагу).

Читайте також: У Чернівцях відкрили пам'ятний знак на місці розстрілу євреїв

Виставка триватиме в МЗС до 6 вересня, але є плани показати її в різних містах України, зробити переносною, розповіла Укрінформу науковий співробітник проєкту «Захистимо пам’ять» Світлана Бурмістр. Окрім того, буде випущено брошури з цими матеріалами, які вже зараз можна знайти на сайті організації.

У 2010 році Американський єврейський комітет у Берліні вдався до конкретних кроків щодо збереження та візуалізації місць масових поховань в Україні. До 2015 року п’ять із них у західній частині України були облаштовані як місця пам’яті. У 2016 році було прийнято рішення продовжити проєкт. Під патронатом Фонду «Меморіал убитим євреям Європи» в співробітництві з Українським центром досліджень Голокосту та місцевими органами влади розпочався наступний етап проєкту захисту та визначення місць масових поховань - «Захистимо пам’ять».

Читайте також: У Львові жертв Голокосту вшанували Ходою пам`яті та життя

Вже облаштовано 15 місць пам’яті на території 12 громад. Директор Фонду Уве Ноймеркер зазначив, що загалом таких місць, як вважається, понад 2 тисячі, тож роботи попереду багато. Проте, ускладнюється вона і нинішнім конфліктом України з РФ.

«Неоголошена війна Росії проти України, на жаль, не зробила й нашу роботу в Україні легшою», - зазначив глава Фонду.

Та попри це, у червні 2019 року разом з місцями пам’яті вбитим ромам було відкрито й 3 місця на згадку про вбитих євреїв у Житомирській області. А у вересні відбудеться відкриття ще 9 пам’ятних місць. Окрім того, у місті Бердичів проходитиме виставка просто неба про історію та загибель 30 тис. євреїв у місті на його околицях.

Фото та відео, а також документацію для проєкту зробила український фотограф Ганна Войтенко.

«Голокост від куль» - досі маловідома сторінка вбивства євреїв у Європі. Зараз пошук місць масових розстрілів і поховань на території колишнього СРСР фінансується МЗС ФРН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-