Геращенко отримала листа від політв’язня Карпюка

Геращенко отримала листа від політв’язня Карпюка

Фото
Укрінформ
Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко отримала листа від українського політв’язня в РФ Миколи Карпюка, датованого липнем.

Про це вона повідомила у Facebook.

“Отримала листа від Миколи Карпюка. Ще з "Владимирского централа". Але датований ще серединою липня. Передає всім вітання і дуже мріє про Україну. Дай Бог! Дуже хочеться, щоб наші політв‘язні були на свободі”, - написала Геращенко.

Як повідомлялося, 26 травня 2016 року суд Чечні засудив українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 і 20 років ув'язнення відповідно. Їх звинуватили у вбивстві російських військових у Грозному в 1994-1995 роках.

За версією російського слідства, Клих і Карпюк були членами організації УНА-УНСО і наприкінці 1994 - на початку 1995 року воювали проти російських федеральних сил у складі збройних формувань самопроголошеної республіки Ічкерія. Обидва заперечують усі обвинувачення. Водночас сторона обвинувачення не надала жодних доказів того, що Клих і Карпюк знаходилися в Чечні в цей період.

Читайте також: Політв'язня Карпюка перевели до Москви

Згідно з останніми даними наразі група утримуваних у російських тюрмах українських в’язнів переведена до московського СІЗО. Російські видання інформують з посиланням на джерела про ймовірність взаємної передачі утримуваних осіб у форматі "33 на 33" між Україною та РФ. Імовірною датою обміну називають 28–29 серпня.

За даними Міністерства закордонних справ, Росія незаконно утримує понад 70 українців, серед них і журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого в РФ засудили до 12 років колонії суворого режиму нібито за шпигунство. Однак, до цього числа не входять 24 українські моряки, захоплені Росією біля Керченської протоки наприкінці листопада 2018 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-