Українська наука зможе отримувати грантове фінансування

Українська наука зможе отримувати грантове фінансування

Укрінформ
Відтепер державне фінансування науки в Україні може відбуватися в формі грантів, відповідний порядок був прийнятий Кабінетом Міністрів.

Про це повідомляє Міністерство науки та освіти України.

За словами міністра МОН Лілії Гриневич, грантова підтримка науки загальноприйнята у світі.

"В Україні фактично не використовували грантове фінансування для державної підтримки науки та інновацій. Гранти держави зможе надавати МОН, інші ЦОВВи, що мають наукові установи, виші, наукові ліцеї, а також НАН, галузеві академії, Нацфонд досліджень. Через інструмент грантів вони зможуть стимулювати ту наукову діяльність, отримувати ті розробки, які потрібні для розвитку сфери саме зараз або в найближчому майбутньому. Так ми зможемо більше зорієнтувати тематику досліджень і розробок на потреби держави», – зазначила Гриневич.

У МОН поінформували, що майнові права на інтелектуальну власність, яка буде створена під час досліджень за рахунок грантів, належатимуть самим науковцям, а не державі. Придбане обладнання також залишатиметься у власності отримувачів грантів.

Читайте також: Освіта для непідконтрольних Уряду України територій

"Гранти надаватимуться виключно на конкурсній основі й не більш як на 3 роки. Порядок відбору визначатиме сам грантодавець, попередньо погодивши його з МОН. Конкурс відбуватиметься за чітко визначеними етапами, зокрема, оголошення про відбір, його умови та результати мають обов’язково оприлюднюватися на сайті грантодавця і МОН. Державні гранти можна буде надавати на: наукові дослідження та розробки; проєкти міжнародного співробітництва тощо. Також серед отримувачів гранту можуть бути наукові ліцеї, що дозволить додатково підтримати талановитих школярів", - повідомили у МОН.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-